Afbeelding
Gemeente Bunnik
column

Raadspraat: Koerscorrectie?

19 januari 2021 om 10:44 Column Raadspraat

Recent heeft een vooraanstaand landschapsarchitect en Rijksadviseur zich uitgesproken tegen de vernieling van het Nederlandse landschap. Zie o.a. het AD speciale bijlage van vorige weekend (9 jan. 2021). Als het klimaatakkoord zijn uitwerking krijgt, komen er duizenden windmolens in het buitengebied en een hoeveelheid zonnepanelen gelijk aan duizenden voetbalvelden. Opwekking van duurzame energie is ongetwijfeld cruciaal maar de beantwoording van de vragen over hoe en waar houdt ons nog volop bezig.

Welke kant moet het op met de energietransitie in onze gemeente? Wat is het doel? In regionaal verband wordt verwacht dat Bunnik X aantal zonnevelden of windmolens plaatst. In de gemeenteraad zien wij al dat zulke plannen eerder weerstand dan energie opwekt. Wat de zonnevelden betreft is er zorg over de transformatie van het landelijke gebied en wat windmolens betreft zijn er terechte zorgen over geluidshinder, slagschaduw en uitzicht.

Ik hoor anderen zeggen: het moet van Den Haag, het volgt op de afspraken in het klimaatakkoord, Bunnik heeft zich gecommitteerd. Allemaal waar misschien maar op een gegeven moment dient men zich af te vragen of de gekozen routes nog kloppen. Den Haag heeft wel vaker zaken op het bord van de lagere overheden gelegd die eerder regie op landelijk niveau vereisten, denk aan het sociaal domein. En Den Haag heeft zelf lang getreuzeld met het nemen van maatregelen, zoals de Urgenda zaak heeft laten zien.

Ik heb me veertig jaar lang ingezet tegen klimaatverandering en voor het beschermen van milieu en natuur. De uitspraak van de raadsadviseur sterkt mij in het gevoel dat ik niet de enige ben die vraagtekens zet bij onze huidige koers. Windmolens dichtbij woonwijken met tiphoogtes twee keer de hoogte van de Dom? Als het op land moet, waarom niet langs snelwegen of op industrieterreinen? Grootschalig duurzame energieopwekking kan sowieso eerder met wind op zee of via import. En met betrekking tot zonne-energie hebben we nog heel veel daken die eerst benut kunnen worden, voordat we kostbare landbouwgrond of bouwgrond vol leggen met vele hectaren zonnepanelen. Laten we ook onze inzet voor energiebesparing intensiveren en minstens zo veel aandacht hieraan geven als aan opwekking. Energieopwekking is een middel, de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag brengen is het doel. Daar dienen wij ons als gemeente, als schakel in een veel grotere keten van beslisorganen, op te richten.

Ralph Hallo

Bunniks Belang

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie