Afbeelding
Frans Pouw
column

Raadspraat: 2020/2021 – puzzeltijd!

5 januari 2021 om 13:01 Column

In de laatste weken van elk jaar mag ik graag puzzelen: legpuzzels van 1.000 - 3.000 stukjes, kerstpuzzels uit kranten, en de AIVD-kerstpuzzel. Heerlijk om te doen! Dan gaan er allerlei dingen door je hoofd die het afgelopen jaar zijn gebeurd of die misschien/hopelijk het komende jaar plaatsvinden.

Bij 2020 denk ik o.a. aan enkele nieuwe raadsleden, de splitsing binnen de P21-fractie, een nieuwe wethouder, een nieuwe griffier, de P21-soap rondom de Hoenderik, en aan de slecht opgestelde energie-enquête (de nuloptie voor windmolens ontbrak), die volgens De Liberalen geen basis voor beleid mag zijn en waar tijdens digitale overlegavonden door kritische inwoners terecht over geklaagd werd. Maar hét onderwerp van 2020 voor het Bunniks gemeentebestuur was: wat te doen met de bouwopgave? Een flinke puzzel, met misschien wel 5.000 ‘stukjes’. Voor de vitaliteit van de dorpen is nieuwbouw belangrijk. Ook vanuit de regio is er een zekere druk.

Thuis begin ik altijd met het leggen van de kantjes. Dan weet je binnen welke grenzen de rest moet komen en heb je aanknopingspunten om stukjes aan te leggen. Het besluit voor Odijk-West is genomen. Voor Bunnik een ingrijpend project. De kantjes moeten nog worden gelegd, maar de keuze voor de eerste 1.000 ‘stukjes’ is gemaakt. In 2020 is met de Raad hardop nagedacht over hoe dat er uit moet gaan zien. In 2021 wordt hierover gesproken met inwoners.

Er wordt ook gedacht over ‘het Stationsgebied’ en ‘Bunnik Zuid’. Dan hebben we het over 4.000 ‘stukjes’ erbij! Als dit al doorgaat, zal het gefaseerd plaatsvinden. Het moet immers wel behapbaar en overzichtelijk blijven, voor het gemeentebestuur, ambtenaren en onze inwoners. Maar, voordat we over zoiets substantieels in 2021 gaan besluiten, is het misschien niet zo gek om nog eens te kijken of daarvoor voldoende draagvlak is bij alle betrokken. Je zou bijv. – naast Odijk-West - ook kunnen denken aan enkele kleinere puzzels, verspreid over de dorpen. Dat zou goed zijn voor de vitaliteit van álle kernen. Een mooie bijkomstigheid van deze optie is dat zo de kans op windmolens daar kleiner wordt. Maar ook hiervoor is voldoende draagvlak nodig. Kortom: puzzelen maar!

Frans Pouw
Fractievoorzitter De Liberalen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie