Arnold Wagemakers en Jesper Oele verwijderen demonstratief de asbak van de gevel.
Arnold Wagemakers en Jesper Oele verwijderen demonstratief de asbak van de gevel. Richard Thoolen

Een rookvrije generatie

8 mei 2018 om 07:30 lokaal

Bunnik "Een rookvrije generatie" is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het longfonds. Doel is om jeugdigen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Dit initiatief wordt overgenomen door gemeenten, zorginstellingen, scholen, sportverenigingen, speeltuinen en bedrijven. Sporthuis Bunnik wil een faciliterende rol spelen en organiseert op dinsdagavond 15 mei een informatieavond voor sportverenigingen met een buitenlocatie. De informatieavond vindt plaats bij handbalvereniging Celeritas op de Tolhuislaan te Bunnik en zal starten om 20.00 uur. Als gastspreker zal deze avond Nikki Ramsteijn optreden. Nikki is projectmanager bij Sportief Advies dat zich onder andere richt op het rookvrij inrichten van sportverenigingen.

Richard Thoolen

Veranderende visie Arnold Wagemakers is directeur van sporthuis Bunnik. Wagemakers: "Het is onvoorstelbaar hoe de visie op roken aan het veranderen is. Ik weet nog wel dat als wij thuis een feestje hadden er glazen met sigaretten op de tafels kwamen en de kamer helemaal blauw stond van de rook. Als kind zat je daar gewoon bij en zo mee te roken. Dokters prezen sigaretten zelfs aan alsof er geen schadelijke neveneffecten waren." Inmiddels is het wel bekend dat roken schadelijk is. Ieder jaar sterven er meer dan 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken: longkanker, keelkanker, hartinfarcten, beroertes en COPD bijvoorbeeld. Wagemaker: "Wij zijn echter niet per sé tegen roken. Veel mensen genieten daar van en moeten dat gewoon kunnen blijven doen. Wij richten ons op de jeugd en pleiten voor een rookvrije generatie. "

Rolmodellen Jesper Oele is buurtsportcoach en organisator van de voorlichtingsavond. Oele: "Ik heb alle sportverenigingen met een buitenlocatie in Bunnik, Odijk en Werkhoven uitgenodigd voor deze voorlichtingsavond. In geval een sportvereniging geen uitnodiging heeft ontvangen, dan zijn ze natuurlijk wel van harte welkom. Als ze even een bericht sturen aan info@sporthuisbunnik.nl maken we dat snel in orde." Feit is dat in Nederland nog een kwart van de kinderen van 12 tot en met 16 jaar gaat roken. Velen daarvan ontwikkelen gezondheidsklachten en kunnen vroegtijdig komen te overlijden. Oele: "Kinderen zijn beïnvloedbaar en zien de gevolgen van roken nog niet. Roken heeft nog steeds een stoer imago en zien-roken doet-roken. Daarom is het bij voorbeeld belangrijk dat rolmodellen zoals ouders, trainers en sporters niet al rokend voor de kinderen verschijnen. "

Cruijff Een bekende topsporter die eerst reclame maakte voor roken en het later is gaan ontmoedigen is voetballegende Johan Cruijff Alhoewel hij al in 1991 gestopt was met roken ontwikkelde er zich toch een vorm van longkanker waar hij in 2016 aan kwam te overlijden. Roken kan een langzame sluipmoordenaar zijn waartegen iedereen onze kinderen wil beschermen. Dat is dan ook de insteek van de campagne en het gespreksonderwerp van de voorlichtingsavond.

Wagemakers: "Om een voorbeeld te stellen zullen wij nu een daad stellen." Met twee schroevendraaiers vielen Wagemakers en Oele demonstratief de asbak aan die nog aan het gebouw bevestigd zat en uitnodigde tot roken. Nu niet meer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie