Ivar de Gier, Claudia van Dijk en de wijkagenten gaven tips over het gebruik van WhatsApp buurtpreventiegroepen.
Ivar de Gier, Claudia van Dijk en de wijkagenten gaven tips over het gebruik van WhatsApp buurtpreventiegroepen. Margriet Hunse

Buurtpreventie groeit

30 april 2018 om 07:30 lokaal

ODIJK Sinds het vorige bericht in het Groentje begin januari zijn er weer 8 WhatsApp buurtpreventiegroepen bijgekomen. Initiatiefnemers Claudia van Dijk, de wijkagenten en Ivar de Gier van de gemeente Bunnik organiseerden een avond voor alle beheerders van en buurtpreventiegroep.

Margriet Hunse

NIEUWE GROEPEN Ongeveer 25 beheerders van 41 WhatsApp buurtpreventiegroepen waren aanwezig. Er waren beheerders van groepen die al 6 jaar bestaan, maar ook groepen die pas 2 weken geleden zijn opgericht. De meeste groepen zijn verbonden aan de 'voorkant' van de woningen, maar in Bunnik is er een groep die juist een achterom met elkaar delen. "De Doornen' is een gloednieuwe groep, in het leven geroepen door buren Alice Hopman en Clemens van Neerven van de Esdoorn. Ze meldden zich bij Claudia van Dijk met het idee om een buurtpreventiegroep te beginnen. Alice Hopman: "Claudia voorzag ons van brieven die we huis-aan-huis hebben verspreid, en nu hebben we al 62 deelnemers."

REGELS In de ene groep suddert de buurtbarbecue nog een paar dagen na in de vorm van berichten, in andere groepen is het contact beperkt tot het onderwerp. "Er loopt hier een kat" hoort duidelijk niet thuis in categorie buurtpreventie. De meeste groepen hanteren duidelijke regels, en er zijn ook deelnemers verwijderd die zich niet aan de regels hielden. "Voor sociale contacten in de buurt kun je, als daar behoefte aan is, natuurlijk een andere appgroep aanmaken" adviseert Claudia van Dijk. "Maar in onze groep mag je het juist ook melden als je dringend hulp nodig hebt omdat je ziek bent geworden", zegt Sonja de Cock van een van de groepen rond de Zeisterweg.

BEL 112 De wijkagenten Erik van Breukelen en Ruud de Bruin legden het principe van SAAR uit: Signaleer, Alarmeer 112, App in de groep en Reageer. Het is dus nadrukkelijk de bedoeling dat mensen bij en verdachte situatie eerst 112 bellen, en dan pas in de appgroep gaan delen wat er is gebeurd. De politie heeft dan meer tijd om in actie te komen, en eerst delen in de appgroep kost vaak meer tijd dan je je realiseert. "Bel 112 als je het niet vertrouwt", waarschuwen de wijkagenten. "Als je via het 0900-8844 gaat bellen, kost het meer tijd voor je bij de juiste persoon aanbeland bent." De agenten gaven nog een aantal tips: "Aan een signalement als 'in het zwart gekleed' hebben we niet zoveel, let daarom ook op bijvoorbeeld opvallende schoenzolen." Aanbellen en tegelijkertijd door het raam turen is in de ogen van de wijkagenten beslist verdacht.

BEHEERDERSGROEP De organisators van de avond roepen inwoners van de gemeente op om nog meer WhatsApp buurtpreventiegroepen op te richten, en willen graag dat beheerders zich bij hen melden. Zij worden dan aan de beheerdersgroep toegevoegd, waar ook wijkagenten Van Beukelen en De Bruin aan deelnemen. Groepsbeheerders en geïnteresseerden kunnen terecht bij Claudia van Dijk, 06-21695219. Bij de gemeente kan Ivar de Gier worden benaderd via i.d.gier@bunnik.nl. Zij kunnen nieuwe groepen op weg helpen met informatie. Ook op Facebook is informatie te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie