Paul Heijmerink
Paul Heijmerink P21

Heijmerink: ‘Wel of geen kernenergie is een landelijk vraagstuk’

30 december 2020 om 11:04 Politiek

BUNNIK Wethouder Paul Heijmerink neemt vindt de vraag of er wel of geen kernenergie moet komen een landelijk vraagstuk. Dat zal zeer waarschijnlijk de insteek zijn van het collegevoorstel dat begin 2021 naar de raad gaat. Dit voorstel komt er omdat de provincie wil inventariseren hoe de verschillende gemeenten tegenover het onderzoeken van kernenergie staan

Zowel landelijk als lokaal is het de VVD die het onderwerp kernenergie weer op de agenda probeert te krijgen. In september 2020 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen over de vraag onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland. Daaropvolgend kwamen de VVD en het Forum voor Democratie in de provincie Utrecht met een motie om bij de gemeenten in de provincie te polsen hoe zij hier tegenover staan. Die motie werd uiteindelijk ook gesteund door CDA, 50Plus, PvdA en de SGP.  

Daardoor ligt de vraag nu voor bij alle gemeenten in de provincie Utrecht. Op meerdere plekken wordt die vraag teruggeschoven naar het Rijk, zoals Heijmerink ook doet. De reden daarvoor is dat de huidige regelgeving de bouw van nieuwe centrales helemaal niet toestaat. Daar zou dus eerst verandering in moeten komen. 

De discussie over kernenergie werd in Bunnik vorig jaar aangezwengeld door Marijn de Vries, fractieassistent van De Liberalen, lid van de VVD. Dit leidde destijds tot onrust bij De Liberalen, omdat de oproep die De Vries deed, niet vanuit de partij kwam. Hein Hoitink was destijds nog fractievoorzitter en hij maakte duidelijk dat De Liberalen als fractie tegen kernenergie is. Ook de andere politieke partijen, P21, CDA en Bunniks Belang, zeiden destijds dat ze de mogelijkheden voor kernenergie in de gemeente Bunnik niet wilden onderzoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie