Afbeelding
Agnes Corbeij

Fietspad kan niet om de wijk heen omdat het pachtgrond is

18 december 2020 om 09:00 Politiek

BUNNIK/UTRECHT Zoals bekend heeft het college plannen om een fietspad door het Eikenpadplantsoen te leggen. Tijdens een interview van het Bunniks Nieuws was bij wethouder Ali Dekker niet bekend waarom het fietspad niet buiten de wijk om, over Utrechts grondgebied, kon lopen. Later bleek het erom te gaan dat deze grond verpachte landbouwgrond is, die lastig geruild kan worden. 

door Agnes Corbeij 

In de raadsinformatienota over dit onderwerp staat: ,,Verder vergt deze route grondaankoop van de gemeente Utrecht, waaraan Utrecht voor Bunnik onhaalbare voorwaarden stelt.” Later werd bekend dat de grond, ten westen van de Koperslagershoek, pachtgrond is van de gemeente Utrecht, die in gebruik is door een agrariër. De gemeente Bunnik heeft geen soortgelijke grond om te ruilen, wat wel nodig is wegens pachtbescherming.   

Een andere reden om deze variant van het Eikenpad niet voor te leggen aan de gemeenteraad is volgens de raadsinformatienota dat U Ned niet wil betalen voor deze route, omdat er sprake is van een omweg, die fietsers niet zouden nemen. Op die formulering komt de gemeente terug. Het tracé is als zodanig nooit voorgelegd aan U Ned. 

Daar waren twee redenen voor. Op het primaire voorstel van U Ned aan de gemeente Bunnik om te betalen voor het fietspad reageerde het college van Bunnik dat ze ook graag het traject ten westen van het dorp te wilde onderzoeken. Daarop volgde ambtelijk overleg met onder meer de gemeente Utrecht. Zij gaven aan bezwaren te hebben op het gebied van natuur en ecologie en wegens het onttrekken van verpachte landbouwgrond. 

Een woordvoerder van de gemeente: ,,Vervolgens wogen de bezwaren van de stad Utrecht direct zwaar. En het feit dat de route ten westen een omrijfactor heeft, leidde in het overleg tot de ambtelijke conclusie dat de provincie daarvoor geen geld zou uittrekken.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie