Cor bij zijn dak met zonnepanelen.
Cor bij zijn dak met zonnepanelen. Cerian van Gestel

Energie voor Bunnik

25 april 2018 om 07:31 lokaal

BUNNIK De gemeente Bunnik heeft nog een lange weg te gaan richting energiezuinige huizen, vindt de energiegroep Bunnik. Een hoekhuis in Werkhoven levert inspiratie om dit aan te pakken.

Cerian van Gestel

Recent besloot het kabinet om in 2030 geen aardgas uit Groningen meer te winnen. Dit raakt ook Bunnik. Tachtig procent van de energie van een huis wordt voor de verwarming van een huis gebruikt. Bijna altijd is aardgas de brandstof. Het is een flinke klus om 'van het gas los' te komen. Als eerste moet een huis goed geïsoleerd worden, daarna pas kan de bewoner overgaan naar een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp of zonneboiler. Zo ver is Cor Hofstee (51) uit Werkhoven nu al.

Sinds 2010 is hij al bezig met het stap voor stap duurzamer maken van het huis waar hij met vrouw en dochter woont. Het huis is volledig en vergaand geïsoleerd. Waar vroeger dubbelglas al een stap vooruit was, heeft Cor drie-dubbelglas. De dikke voordeur - door de buren de kasteeldeur genoemd - laat geen spoortje warmte meer naar buiten.

Een zonneboiler zorgt voor warm water. De zonnepanelen aan de achterkant van het huis dekken de stroomvraag. "Mensen denken dat alles hier steeds kapot is omdat er voortdurend busjes voor het huis staan", lacht Cor.

Hij verwacht dat zijn huis binnenkort 'klimaatneutraal' is. Op dat moment gebruikt het huis nog nauwelijks energie voor verwarming en elektra. Wat de bewoners nodig hebben, wekt het huis zelf op. Binnenkort kan zijn huis helemaal van het gas af. Hij heeft dan een warmtepomp die vanuit 100 meter diepte warmte oppompt.

TECHNISCHE MAN
De kennis die Cor heeft opgedaan in zijn huis zet hij via de energiegroep Bunnik in voor de hele gemeente. Vrijwel vanaf het begin in 2014 is Cor bij de groep betrokken. Hij is de technische man. "Ik vind het leuk om de dingen die ik in huis heb gedaan aan anderen te vertellen."
De energiegroep bestaat uit een tiental vrijwilligers. Op termijn willen ze bereiken dat de gemeente 'klimaatneutraal' is. De groep heeft al een behoorlijke staat van dienst. Ze zetten zichzelf op de kaart met inkoop-acties waarbij bewoners samen zonnepanelen kochten waardoor de panelen goedkoper waren. Ook was er een inkoopactie om collectief te isoleren.

WARMTESCANS
Door een subsidie van het 'Bunnik aan Zet' fonds kon de energiegroep een speciale 'wamtecamera' kopen. Cor laat de camera zien. Het ziet er uit als een groot uitgevallen camera maar levert geen foto's maar 'warmtescans'. Als het buiten kouder is dan 5 graden en de verwarming binnen aan staat kan de camera zo zien waar warmte uit het huis 'lekt'. Cor is een van de vrijwilligers die warmtescans doen. "Bij één huis kon je op de scan een 'afdruk' van de radiator door de muur heen zien. Die mensen zijn flink geschrokken."

Door de warmtescan en het advies van de energiegroep krijgen de bewoners een goed beeld welke maatregelen ze in huis kunnen nemen. Vrijwilligers zijn nu al bij zo'n 40 woningen in Bunnik langsgeweest.

De energiegroep wil graag samen met de gemeente bedenken hoe dit soort activiteiten op te schalen zijn zodat nóg meer woningeneigenaren weten welke maatregelen ze het beste kunnen nemen. Cor: "Met de kennis die we als leden van de energiegroep hebben kunnen we mensen inspireren en adviseren, maar de inzet van de gemeente is ook nodig."

ZONNEPANELEN
Cor schreef mee aan diverse adviezen van de energiegroep aan de gemeente. Begin april nog stuurde de groep klimaatvoorstellen aan de gemeenteraad. De energiegroep vindt dat de gemeente plek moet geven aan windturbines en aan het opwekken van zonne-energie, ook op de grond in zonnevelden. De gemeente waardeert de inzet van de energiegroep, merkt Cor. "We brengen kunde in die de gemeente niet heeft. Ik praat met ambtenaren en gemeenteraadsleden. Vorige week zat ik nog met twee mensen van de gemeente om tafel."

Met het project 'Buurtstroom' wil de energiegroep het aantal zonnepanelen in de gemeente helpen vergroten. Wie geen eigen dak heeft kan zonnepanelen laten leggen op het dak van een boer in Werkhoven of op het dak van de gemeentewerf in Bunnik. Mensen kunnen een of meer panelen in het project kopen. De energierekening van het eigen huis gaat omlaag na verrekening met de jaarlijkse opbrengst van de panelen.

Het project in Bunnik is bijna vol, maar in Werkhoven loopt het nog wat moeizaam. Veel mensen hebben hier al een eigen dak. Dus kijkt de energiegroep verder. Cor: "We zijn nu in overleg met de energiegroep Utrechtse Heuvelrug om ook mensen in Driebergen en Doorn te benaderen voor dit project. Mislukken is geen optie!"

Voor meer informatie: www.energiegroepbunnik.nl

De energiegroep in actie voor Buurtstroom Bunnik.
Een speciale camera maakt een 'warmtescan'.
Cor Hofstee uit Werkhoven bij zijn dak met zonnepanelen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie