Burgemeester Van Schelven kwam het 50-jarige paar feliciteren
Burgemeester Van Schelven kwam het 50-jarige paar feliciteren Margriet Hunse

Samen al 50 jaar in de groentezaak

23 april 2018 om 10:21 lokaal

ODIJK Tiny en Ben Koot wonen al zes jaar in Odijk, maar reizen nog zeker vijf keer in de week naar Utrecht. Op zondag naar de St Aloysiuskerk, de andere dagen naar de zaak. De zaak, dat is de groentehandel en groothandel van de firma De Goey-Koot aan de Nobelstraat in hartje Utrecht, waar ze hun hele werkzame leven doorbrachten. Ben Koot stond al eerder in de Volkskrant en het AD, en hij vindt het leuk dat hij en zijn vrouw nu ook het Groentje gehaald hebben. Burgemeester Van Schelven kwam het paar feliciteren met hun 50-jarige huwelijk en nam een kopie van de trouwakte mee. Ze wonen met plezier aan de Rietkamp, een straat met een diverse samenstelling. In Utrecht woonden ze boven de winkel, en pas sinds ze in Odijk wonen heeft het echtpaar Koot dus een achtertuin.

Margriet Hunse

BIJZONDERE SOORTEN Ben Koot komt uit een groot Utrechts gezin, zijn vader had een groentehandel annex café. Toen hij uit dienst kwam ging hij zijn tante Rika een tijdje helpen met haar groentezaak. "Eigenlijk had ik architect willen worden, maar het werken in de groentezaak was zo leuk, dat ik er nooit meer ben weggegaan." Het stel nam de zaak over en begon daarnaast met een groothandel in groenten en fruit. Ze speurden altijd naar bijzondere soorten, zo waren ze de eerste Nederlandse groentehandel die de kiwi in het assortiment hadden opgenomen. Ze hadden een duidelijke taakverdeling. Ben deed het contact met de klanten, Tiny hield de financiën in het oog. "Hij is wat makkelijker dan ik, ik stond er vaak op dat openstaande rekeningen toch werden betaald."

VOLLEYBAL Hoe ze elkaar ontmoetten blijft een mooi verhaal. Ben speelde volleybal; "fanatiek maar niet agressief". Per ongeluk belandde een van zijn ballen nogal hard op het hoofd van Tiny Huibers. Na een paar dagen hoorde zijn tante via Tiny's moeder wat er gebeurd was "Ga je excuses maar eens aanbieden!" Dat deed Ben, en met enige tegenzin werden die door Tiny geaccepteerd. Tiny was coupeuse en kwam ook uit een groot gezin, haar vader werkte bij Rijkswaterstaat. Tante Rika zag een verbintenis wel zitten. "Ze heeft ook heel fijne ouders", zei ze er nog bij als aanbeveling. Het stel maakt er al 50 jaar grapjes over.

BESTELLINGEN RONDBRENGEN Ze trouwden op 27 maart 1968, het kerkelijk huwelijk vond plaats op 24 april. Ze kregen drie kinderen en zeven kleinkinderen. Hun zoon Edwin nam de groentehandel over, maar nog steeds kan Ben het niet laten om mee te werken. "Ik hoopte dat Ben door de verhuizing naar Odijk wat afstand van de zaak zou nemen, maar dat is mislukt" zegt Tiny. "Hij is pas minder gaan werken toen hij een half jaar geleden hartklachten kreeg." Intussen is ze zelf ook vaak nog bezig met het werk, want op hun ritjes vanuit Utrecht brengen ze meestal nog even wat bestellingen rond. Bovendien reist ze wekelijks naar Rotterdam om op de kleinkinderen te passen.

Hun 50-jarige huwelijk werd gevierd met een feestelijke mis in de Aloysiuskerk. Afgelopen zondag vierden ze een feest met de hele familie op een hoge plek in Utrecht, met een prachtig uitzicht over hun favoriete stad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie