Prinses Beatrix bij de opening van het Armando museum, Oud Amelisweerd
Prinses Beatrix bij de opening van het Armando museum, Oud Amelisweerd Angeliek de Jonge

MOA directeur kondigt vertrek aan

20 april 2018 om 18:20 lokaal

BUNNIK Yvonne Ploum legt per 1 juni haar functie neer als directeur van Museum Oud Amelisweerd (MOA). Ze weet nog niet wat ze hierna gaat doen. Tegenover RTV zei Ploum: "Het was een inspannend en inspirerend project, maar het kostte ook veel energie. De rek was er een beetje uit en MOA heeft de beste nodig, iemand die alle energie nog heeft."

Kuun Jenniskens



Ploum kijkt terug op 'woelige jaren', vertelt ze. In 2016 dreigde er een sluiting, later bleek dat stad en provincie Utrecht en de gemeente Bunnik toch overheidsgeld in het museum wilden steken. MOA is gevestigd in landhuis Amelisweerd. Het museum staat in de gemeente Bunnik, het landhuis is van de gemeente Utrecht. 



"We zijn nu financieel in een veiligere haven beland. We zijn goed verankerd hier in de omgeving, krijgen steun van overheden en zien een groeiende bezoekersstroom", aldus Ploum. "Daarom is het nu een mooi moment om het over te laten aan iemand die met nieuwe energie het museum de volgende fase inleidt."



Ploum weet nog niet wat ze hierna gaat doen. Het bestuur van MOA hoopt later dit jaar een nieuwe directeur te presenteren. Het bestuur van MOA heeft alle begrip voor het besluit van Yvonne Ploum. "MOA zonder Yvonne Ploum is nog moeilijk voor te stellen. MOA was nooit gelukt zonder de kwaliteiten van Yvonne. We zijn haar heel dankbaar voor haar tomeloze bevlogenheid, inzet en betrokkenheid", aldus bestuursvoorzitter Ari Doeser.

Yvonne Ploum (1963) heeft een lange en bijzondere staat van dienst als beheerder van de Armando Collectie en als directeur van het Armando Museum en Museum Oud Amelisweerd (MOA). Ze was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Armando Museum in Amersfoort tot hét kunst- en kenniscentrum voor het werk van Armando vanaf 2000 tot de fatale brand in 2007, die museum en collectie in as legde. Ze leidde de complexe schadeafwikkeling, de overgang van de collectie van Armando naar MOA in 2012 en de overdracht van het beheer van de Armando Collectie naar de Armando Stichting per 1 maart jl. Vanaf 2010 was Yvonne Ploum samen met de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor de restauratie en herbestemming van landhuis Oud Amelisweerd tot Museum Oud Amelisweerd, voor onder meer het werk van Armando. Voor deze prestatie kreeg MOA in 2016 de hoogste Europese Erfgoedprijs; de EU | Europa Nostra Award in de categorie conservation. Ploum is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van MOA tot huis van kunst in de natuur; een uniek museum dat niet meer is weg te denken uit het regionale en nationale culturele en educatieve landschap. Yvonne Ploum was tevens verantwoordelijk voor de culturele uitwisseling tussen de provincie Utrecht en het Zuid-Chinese Guangzhou waaronder de eerste solotentoonstelling van Armando in China (Guangdong Museum 11 mei – 28 augustus 2018).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie