Indicatie maximale plaatsingsmogelijkheden windturbines
Indicatie maximale plaatsingsmogelijkheden windturbines Pondera Consults
gratis

PREMIUM SELECTIE In Bunnik is plaats voor maximaal 18 windmolens, blijkt uit onderzoek

27 december 2020 om 16:00 Natuur en milieu

In de dagen rond de jaarwisseling delen we een selectie van de meestgelezen Premium-artikelen op Bunniks Nieuws.nl. Vandaag een analyse van het onderzoek naar het aantal windmolens waar plaats voor zou zijn in de regio. Het artikel is eerder gepubliceerd op 10 september.

BUNNIK In de gemeente Bunnik is ruimte voor maximaal 18 windmolens met een hoogte van 241 meter. Voor de hele regio Kromme Rijnstreek zijn dit er 48. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug kunnen 2 windmolens geplaatst worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Pondera Consult van 27 juli 2020, dat werd uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede en de Utrechtse Heuvelrug. 

De gemeenten trekken samen op in het onderzoeken van de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Dit doen zij in breder verband binnen de RES (Regionale Energie Strategie) met U16, maar ook op lokaal niveau, met deze vier gemeenten. 

BELEMMERINGEN Het onderzoek is puur een ruimtelijk-technische analyse, met als doel een eerste inschatting te kunnen maken betreffende de mogelijkheden voor windenergie. Er wordt gekeken naar een aantal harde belemmeringen, zoals aanwezigheid van gebouwen, natuurgebieden, hoogspanningsmasten en bestaande of geplande windparken zoals windpark Goyerbrug. Er wordt 400 meter afstand gehouden van ‘geluidsgevoelige objecten’, wegens geluid en slagschaduw. Ook worden zachte belemmeringen besproken, zoals de Groene Contour, weidevogelgebieden, archeologie en de aanwezigheid van stiltegebieden. Voordat het echt zover is dat er windmolens gepland worden, zal altijd nader onderzoek nodig zijn, zo stelt het onderzoeksbureau.     

De ontwerp RES van U16 ziet potentie voor windenergie langs grootschalige infrastuctuur. Daarom is specifiek gekeken naar de mogelijkheden om windenergie aan te laten sluiten op de A12, A27 en het Amsterdam Rijnkanaal. De onderzoekers zijn op verzoek van de gemeenten uitgegaan van windmolens met een tiphoogte van 241 meter, een ashoogte van 166 meter en een vermogen van 5,6 MegaWatt.  

Het onderwerp windmolens kwam in mei aan bod tijdens het Open Huis, toen de Energie Coöperatie Bunnik aandrong op het starten van een haalbaarheidsonderzoek naar windenergie. Dit onderzoek is een eerste stap in die richting. 

AANTALLEN Als er alleen rekening gehouden wordt met de harde belemmeringen, is er volgens de onderzoekers in de Kromme Rijnstreek ruimte voor 160 windmolens. Als er ook rekening gehouden wordt met Natuurnetwerk Nederland (waar een groot deel van de Utrechtse Heuvelrug onder valt), de Groene Contour, de aanwezigheid van stiltegebieden en de nominatie voor UNESCO werelderfgoed (in het geval van de Hollandse Waterlinie), blijft er ruimte over voor 53 windmolens, waarvan nog maar 2 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

In de gemeente Bunnik vallen drie van de mogelijke locaties samen met de potentiële woningbouwlocaties Odijk-West en Bunnik-Zuid. Daarom werden die er ook afgetrokken. Uiteindelijk concluderen de onderzoekers dat er op basis van genoemde criteria in de gemeente Bunnik ruimte zou zijn voor 18 windmolens, in Houten ook 18, in Wijk bij Duurstede 12 en in Utrechtse Heuvelrug 2.     

GROENE DRIEHOEK Uit het kaartje in het onderzoeksrapport blijkt dat er in Bunnik ruimte zou zijn voor windmolens in het buitengebied ten westen van Werkhoven en tussen Odijk en Werkhoven in. In Houten en Wijk bij Duurstede lijkt de grootste potentie te liggen langs het Amsterdam Rijnkanaal. Ook het eiland van Schalkwijk staat ingetekend als potentiële locatie voor windmolens. Ook ten noorden van de A12, net buiten de gemeentegrens, maar vlakbij Odijk, lijkt ruimte ingetekend te zijn. Deze locatie werd ook in de gemeente Zeist geopperd, waar meteen een actiegroep is opgestaan met de naam Groene Driehoek. 

KLEINE WINDMOLENS Aanvullend is door de vier gemeenten gevraagd aan het onderzoeksbureau om een analyse van de potentie van kleine windturbines tot 20 meter hoog op boerenerven en industrieterreinen. De reden hiervoor is dat er al aanvragen binnen gekomen zijn bij de gemeenten. Volgens de onderzoekers zullen dergelijke windmolens weinig negatieve effecten hebben op de omgeving en is plaatsing vrijwel overal in het buitengebied mogelijk. 

Toch verwacht Pondera Consult niet dat er veel aanvragen zullen komen, omdat het niet hard genoeg waait in ons gebied om hier een goede businesscase van te maken. ,,Tevens zal de realisatie van kleine windturbines een zeer beperkte tot verwaarloosbare bijdrage leveren aan de duurzame energiedoelstellingen van de Kromme Rijngemeenten. Uiteraard kan op het niveau van een individuele (agrarische) onderneming de toepassing van deze kleinschalige windenergie wel een oplossing zijn, echter de omvang hiervan is te gering om hiervoor actief beleid te moeten voeren.”

VERVOLG De resultaten van het onderzoek zullen in de afzonderlijke gemeenten verder besproken worden. Wethouder Hans Marchal van Wijk bij Duurstede zegt hierover in een informatienota aan de raadsleden van zijn gemeente: ,,Dit rapport vormt een goede betrouwbare basis voor het gesprek dat we met elkaar aan willen gaan in gemeenteraad en samenleving over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor windenergie in onze gemeente. Daarbij willen we waar mogelijk en nodig samen optrekken met de andere Kromme Rijn gemeenten. We willen immers onze ambitie om energieneutraal te zijn in 2030 nog verder invullen. Zon op dak en de aanleg van zonnevelden maken hier al deel van uit. Wanneer en hoe we deze vervolggesprekken gaan organiseren, wordt de komende tijd nader uitgewerkt.”

door Agnes Corbeij

Dankzij de inmiddels honderden Premium-abonnementen kunnen de journalisten van BunniksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft ons de ruimte om net even dieper te graven in onderzoeksdocumenten (zoals dit windmolenartikel), verder over de grens te kijken bij mensen die niet meer in Bunnik wonen (Groeten uit) en meer tijd te nemen voor een uitgebreid interview. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.bunniksnieuws.nl/abonnement/bunniksnieuws/bestellen 

De locaties waar windenergie mogelijk is
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie