Burgemeester Ruud van Bennekom en echtgenote Bep bij de kerstboom in hun woonkamer
Burgemeester Ruud van Bennekom en echtgenote Bep bij de kerstboom in hun woonkamer Manon van Bennekom

Gesprek met burgemeestersechtpaar Bep en Ruud van Bennekom: ,,In 2020 was echt alles anders”

23 december 2020 om 09:29 Politiek

ODIJK Inmiddels is Ruud van Bennekom al weer twee jaar burgemeester van Bunnik. Op 15 november 2018 werd hij geïnstalleerd. Om hun toen 16-jarige dochter Manon de kans te geven haar schooljaar af te maken, verhuisde het gezin niet direct naar Bunnik. Uiteindelijk stond de verhuiswagen op de warmste dag van juli 2019 voor de deur om het gezin vanuit Bergschenhoek naar de burgemeesterswoning in Bunnik te verhuizen. BunniksNieuws.nl blikt met Ruud en zijn vrouw Bep terug op een uitzonderlijk jaar waarbij corona de boventoon voerde.

door Kuun Jenniskens

Welke momenten waren het afgelopen jaar echt spannend, of zelfs schrijnend?

,,De eerste golf begon in maart, toen wisten we nog helemaal niet wat ons zou overkomen”, zegt Ruud van Bennekom. ,,Dat was heftig. Ook in zo’n eerste lockdown, dat alles stil ligt - alsof er een deken over de wereld was getrokken. Dat heb ik in het gemeentehuis zo ervaren, maar ook op straat.”

Van de eerste patiënten kreeg hij de gegevens om hen te bellen, dus toen was corona heel dichtbij. Maar toen het er tien werden, werd dat voor de GGD teveel werk. 

,,Ik heb zeker schrijnende momenten meegemaakt”, zegt de burgemeester. ,,Zoals op 5 mei bij Bunninchem bij een optreden in de tuin. Naast mij komt een man staan en die staat te zwaaien en kushandjes te geven naar zijn 98-jarige moeder achter het raam. Dat was zo’n ontroerend moment! Dit bleek hij twee keer per dag te doen.”

Schrijnend dat uitvaarten maar met een kleine groep konden plaatsvinden

De burgemeester noemt het ook schrijnend dat uitvaarten maar met een kleine groep konden plaatsvinden. Op een keer stond er op het grasveld voor het gemeentehuis een erehaag van mensen op 1,5 meter afstand, waar de lijkwagen op weg naar de begraafplaats een extra rondje langs reed om de overledene de laatste eer te bewijzen.

Eenzelfde situatie speelde met huwelijken: ,,Zo was er een stel dat wilde trouwen omdat één van hen terminaal was, maar de locatie waar dat zou plaatsvinden was gesloten. Met hulp van de gemeente kon dit huwelijk in een klein gezelschap toch doorgang vinden.”

In de tweede cornagolf werd ook verzorgingshuis Bunninchem getroffen: ,,Voor de bewoners is dat heel erg, maar ook voor het personeel en de familie. Ook het net geopende centrum De Wijer werd helaas al snel met corona geconfronteerd.”

Zo waren er talrijke momenten, zegt Ruud van Bennekom: ,,In 2020 was echt alles anders.”

Heb je ook initiatieven in de samenleving gezien waardoor mensen het beter hebben kunnen redden?

Bep: ,,Er waren veel optredens van muzikanten, zoals Ronnie Tober in Bunninchem en Marsemijn & Friends van drie vrouwen uit Bunnik die speelden voor mensen die vanwege corona thuis moesten blijven”. De burgemeester zag dat mensen buren gingen helpen die getroffen waren. Inwoners staan voor elkaar klaar, ook via Facebook. ,,Ook sportverenigingen hebben het nodige gedaan om het sporten weer mogelijk te maken.” Van Bennekom is trots op de inspanningen, die ervoor zorgden dat er snel kinderopvang kwam voor mensen in de zorg en cruciale beroepen. 

Als burgemeester laat je zoveel mogelijk overal in de samenleving je gezicht zien

Lastig is geweest dat een heleboel dingen niet door konden gaan. Ruud van Bennekom: ,,Als burgemeester laat je zoveel mogelijk overal in de samenleving je gezicht zien, vaak ook samen met Bep - en die gingen allemaal niet door. Afgelopen vrijdag werd mevrouw Kroezen in Bunninchem 104 jaar. Vorig jaar zijn Bep en ik nog samen gegaan. Ook 4 en 5 mei doen wij samen - maar al die festiviteiten zijn niet doorgegaan. Bij dodenherdenking hadden we vanwege 75 jaar vrijheid op Fort Rijnauwen meer dan 1000 mensen verwacht. Nu waren we daar met een besloten gezelschap van vijf mensen om de slachtoffers toch met een krans te kunnen eren.”

Ruud van Bennekom had zich flink ingespannen om iets bijzonders te maken van 75 jaar bevrijdingsdag. ,,Dat is allemaal niet doorgegaan. Veel initiatieven uit de samenleving hadden zich met elkaar verbonden. Je kunt hierbij niet zeggen; we doen het een jaar later. Dat is een teleurstelling voor veel mensen die zich inspannen voor de samenleving.” 

Voorzichtig om niet iemand te besmetten, is de burgemeester tijdens de eerste en tweede golf niet bij bruidsparen langs geweest. 

Bij het uitreiken van lintjes werd vanuit de regering gezegd dat burgemeesters de versierselen niet zelf mochten opspelden. ,,Dat hebben we creatief opgelost, want de partner mocht dat wel, en die is vaak ook echt betrokken bij het vrijwilligerswerk. Dat gaf juist wat extra’s, zo deelden zij mee in de eer, en dat was eigenlijk heel mooi.”

Hoe vind je dat er in de Bunnikse samenleving is gereageerd op corona?

,,Daar wil ik wel een compliment voor uitdelen”, zegt de burgemeester, ,,want mensen hebben zich goed aan de regels gehouden. We hebben hier  weinig boetes hoeven uitdelen. Met mooi weer was het wel druk bij de landgoederen, maar we hebben het net kunnen redden.” Tijdens de eerste lockdown is alleen het Jaagpad een aantal weken dicht geweest. Bij hotspots zoals sportvelden is extra surveillance van BOA’s geweest omdat daar toch jongeren aan het sporten waren. De burgemeester ziet goed hoe corona de horeca en andere lokale ondernemers treft. 

Hoe is het thuiswerken bij jullie verlopen?

De burgemeester werkt veel online op het gemeentehuis. Van Bennekom zit daar zowat de hele dag achter een beeldscherm voor online besprekingen. Na een uur beeldscherm loopt hij een rondje van 5 minuten, anders is het niet vol te houden, zegt hij. ,,In het gemeentehuis is het stil, slechts 10 procent van de medewerkers is aanwezig. Een fiks aantal raadsvergaderingen zijn digitaal geweest en dat was behoorlijk wennen. De collegevergaderingen houden we altijd online. Dankzij het feit dat we nu dit soort ICT verbindingen hebben (ook dit interview is online, red.), krijgen we nog steeds veel voor elkaar. Vijf jaar geleden was dat niet mogelijk geweest.”

De kerstviering met medewerkers van de gemeente was ook digitaal - met een escaperoom en pubquiz

De kerstviering met medewerkers van de gemeente was ook digitaal - met een escaperoom en pubquiz. Ruud vond dat het erg leuk uitpakte: ,,Het gaf toch het gevoel dat je bij elkaar was.” Voor Bep volgt er ook nog een digitale kerstborrel met haar werk en met Sinterklaas hebben zij en haar collega’s gewoon lootjes getrokken en dat online gevierd. Ruud: ,,Samen hebben we meegedaan met de pubquiz van het Wapen van Werkhoven.” Bep lachend: ,,We eindigden in de onderste helft.” 

Dochter Manon, inmiddels 18 jaar, woont nog thuis en is inmiddels in Utrecht Sociaal Juridische Dienstverlening gaan studeren. Ruud: ,,Ze doet haar studie volledig online thuis, gemiddeld eens in de 14 dagen kan ze een middag naar school.”

Bep werkt twee dagen vanuit huis als planner in een revalidatiecentrum voor kinderen in Rotterdam. Haar werk, dat ze twee dagen doet sinds ze in Bunnik woont, kan ze volledig online oppakken. Bep: ,,Ik mis wel het contact met collega’s, ook om op de hoogte te blijven - je voelt je toch een beetje buitengesloten. Dat is een realiteit voor veel mensen nu.”  Wat heb je van corona gemerkt in het revalidatiecentrum? ,,Het was erg lastig voor therapeuten om op afstand therapie te geven aan patiënten. Via beeldbellen kregen ouders instructies van de therapeuten om met hun kinderen bepaalde oefeningen te doen.” Bep vertelt dat er ook een mytylschool bij hoort. ,,Toen daar corona uitbrak is er veel creativiteit geweest en zijn therapeuten de klassen gaan ondersteunen.”

Privé hebben jullie natuurlijk ook met de maatregelen te maken, wat was het lastigst?

Voor beiden is dat het verminderde contact. ,,Voor ons gezin was 2020 een ingrijpend jaar. Op 6 januari, de dag van de nieuwjaarsreceptie, overleed mijn moeder onverwacht. Tijdens de eerste lockdown mochten we niet naar mijn vader”, zo zegt Ruud. ,,De laatste maanden kon dat gelukkig weer wel - voordat hij eind november overleed. Onze kinderen hebben oma en opa binnen een jaar verloren en dat doet natuurlijk wel wat met ons.”

Hun dochter Eline (23), die in Wageningen studeert, zagen ze in het begin nauwelijks. Later in de zomer hebben vooral buiten in de tuin afgesproken. Bep: ,,Het is echt raar om dan afstand te moeten houden.” Ruud: ,,Dan zaten Bep, Manon en ik aan de ene kant van de tafel, en Eline helemaal aan de andere kant. Net zoals bij iedereen dus.”

Voor Bep is het lastig om nog niet zo lang in Bunnik te wonen en nog weinig mensen te kennen. Door corona zijn er weinig mogelijkheden om dat vorm te geven. Ruud: ,,Inbunniken noemen wij dat. Dat is nu moeilijker.” Bep geniet wel erg van de natuur: ,,Het prachtig hier. We hebben veel gewandeld en gefietst om de omgeving te verkennen.” 

Zijn jullie zelf nog getest omdat één van jullie klachten had?

,,Nee, maar we zijn ook wel heel erg streng”, zegt Bep. ,,We komen nergens en we nodigen nauwelijks mensen thuis uit, en als het wel gebeurt houden we afstand en doen we dat bij voorkeur buiten.” Ruud: ,,We vermijden drukte en houden ons aan de 1,5 meter - of nog wel meer zelfs. Je moet de randen van de regels niet opzoeken.” Ze zijn niet naar theater, bioscoop of musea geweest. ,,Ik ben 9 maanden niet in de binnenstad van Utrecht geweest”, zegt Ruud.

Burgemeester Ruud van Bennekom: ,,We hebben nu een periode van een strenge lockdown, maar iedereen snakt er natuurlijk naar dat er in 2021 iets van vrijheid terug komt. Ik hoop echt dat dat doorzet en dat er snel vaccins beschikbaar komen. Wij zullen ons zeker laten vaccineren. Ik hoop echt dat de samenleving dit ook oppakt zodat iedereen weer de gewone dingen kan doen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie