Omslag van jubileumboek Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk
Omslag van jubileumboek Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk Omslag ontwep Dolf Middelhoff

Boekpresentatie ‘Van kerk en dorp’ afgelast, boek thuis bezorgd

17 december 2020 om 10:25 Lokaal/Evenementen Corona in de Kromme Rijnstreek

ODIJK Gezien de huidige aangescherpte coronamaatregelen wordt het jubileumboek ‘Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk’ op maandag 21 december níet in het Witte Kerkje gepresenteerd. Er zal dus ook geen online boekpresentatie zijn via www.kerkdienstgemist.nl. In plaats daarvan wordt een korte boekpresentatievideo gemaakt, maandagmiddag te vinden op BunniksNieuws.nl.

De levendige kroniek van 200 jaar geschiedenis van het Witte Kerkje en het dorp Odijk wordt vanaf dinsdag 22 december thuis bezorgd bij de vele Odijkers die het al besteld hebben.

Dit jaar bestaat het kerkje in zijn huidige vorm 200 jaar, een geschikte aanleiding om de geschiedenis van kerkgebouw, gemeente en relatie met het dorp gedegen uit te zoeken en voor het nageslacht vast te leggen. Het boek ‘Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk’ is een must voor Odijkers en verdient daarnaast een breder publiek. Het plaatst de lokale kerkgeschiedenis in de context van de dorpsgeschiedenis en van landelijke en kerkelijke ontwikkelingen die Odijk ook raken.

Het markante Witte Kerkje van Odijk is het restant van een grote, oude kruiskerk. Die werd in 1818 na een hevige voorjaarsstorm grotendeels afgebroken. Alleen het koor bleef bewaard en werd in 1820 weer als kerk in gebruik genomen. ‘Van kerk en dorp’ beschrijft de 200 jaar die sindsdien verstreken en brengt samenhang in tal van feiten, verhalen, foto’s en tekeningen van kerk en dorp die nooit eerder zijn gepubliceerd. Het boek begint met de kerkgeschiedenis vóór 1820 en sluit af met de Odijkse straatnamen die zijn ontleend aan de geschiedenis van de kerk – dat zijn er 22.

‘Van kerk en dorp’ vormt nr. 21 in de Historische Reeks Kromme Rijngebied en is tot stand gekomen met steun van de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk. Het fraai gebonden boek telt 304 pagina’s en de prijs bedraagt € 24,95. Het is te koop via www.pknodijk.nl/gedenkboek.php. Odijkers krijgen het thuisbezorgd zonder verzendkosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie