Vitaliteit door bewegen

29 november 2017 om 00:00 Sport

ODIJK Mieke Hilhorst is 2,5 jaar actief als buurtsportcoach Ouderen & Wijken voor de gemeente Bunnik.  Zij zet zich met hart en ziel in voor ouderen in Bunnik, Odijk en Werkhoven en heeft zich ten doel gesteld de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Mieke heeft de opleiding Sport en bewegingseducatie gevolgd en veel inzicht gekregen in wat zij "de gezondheid driehoek" noemt. Deze bestaat uit de aspecten mentaal, fysiek en sociaal. Mieke: "Waar het in het kort op neer komt is dat deze in evenwicht moeten zijn voor een goede gezondheid. In mijn activiteiten stimuleer ik ze daarom alle drie."

Richard Thoolen

BEHOEFTEN PEILEN Mieke heeft geconstateerd dat veel oudere mensen te weinig fysiek bezig zijn. Mieke: "Ik was benieuwd wat daar de reden voor zou kunnen zijn en hoe ik deze mensen zou kunnen helpen. Daarvoor heb ik eerst een vragenlijst opgesteld en die in de gehele gemeente Bunnik verspreid. Zo kreeg ik meer inzicht in de beleving van ouderen en waar zij behoefte aan hebben." Een van de constateringen was dat er bij veel oudere mensen een gevoel van onzekerheid optreedt ten gevolge van een fysieke of mentale aftakeling. Dit kan gepaard gaan met een angst om te vallen waardoor men steeds minder gaat bewegen. Mieke: "Om deze angst te verkleinen of geheel weg te nemen heb ik samen met Arie den Braven een valtraining opgezet. Daarnaast geef ik lessen met spierversterkende oefeningen. Met stevige spieren val je minder snel, maar mocht dat toch eens gebeuren dan is men getraind om zo te vallen dat men niets breekt. Dat geeft de mensen meer zelfvertrouwen waardoor ze ook weer meer durven te bewegen."

BEWEGINGSAANBOD Er is veel bewegingsaanbod in Bunnik. Mieke heeft overzicht wat er te doen is in ieder dorp, bezoekt de activiteiten en leert begeleiders kennen. Zo heeft zij een groot netwerk opgebouwd. Mieke: "Ik wil helpen om manieren van bewegen te vinden die echt bij de persoon passen. Bewegen in groepsverband is voor sommige ouderen aantrekkelijk omdat het ook een sociaal gebeuren is. Zo geef ik bijvoorbeeld samen met Arie lessen Bewegen op de stoel in woon-zorgcomplex Hof van Rhijnwijck. De deelnemers hebben plezier in het bewegen en drinken na afloop nog een kopje koffie of thee samen. Veel ouderen gaan wandelen, fietsen of zwemmen wat ook prima is. Ik leer mensen ook hoe ze thuis meer kunnen bewegen. Wat voor oefeningen ze in bed kunnen doen, tijdens de afwas of zittend voor de televisie."

KERSTDINER Mieke wil graag alle ouderen bereiken. "Als vrijwilliger via het Cursusproject Bunnik biedt ik ook twee trainingen aan: Bewegen op Muziek en Sport je Fit. Verder organiseer ik samen met de gemeente en FC Utrecht  een kerstdiner op 19 december voor eenzame ouderen. ik wil ze bij deze van harte welkom heten." Wilt u weten of Mieke ook iets voor u kan betekenen, schroom dan niet contact met haar op te nemen. Dat kan via email info@bunnikbeweegt.nl t.a.v. Buurtsportcoach Ouderen & Wijken of telefoon 06-23244886.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie