Pacht landgoedboeren verdubbelt

22 november 2017 om 00:00 Sport

UTRECHT/BUNNIK Kees van Dijk en Ko en Miranda van Rijn hangt een financiële strop boven het hoofd. Zij hebben een agrarisch bedrijf op landgoed Rijnauwen. Deze grond is van de gemeente en die gaat de pachtprijs flink omhoog gooien. De boeren vrezen het einde van hun bedrijf.

RTV Utrecht/Agnes Corbeij

De pachtprijs is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen en omdat de marktwaarde van de regio flink is gestegen, wordt dat nu ingehaald. Daarmee staat de gemeente in haar recht. Voor de boeren is het inkomen echter lastig te verhogen.

Kees van Dijk: "De enige manier om meer inkomen te genereren is intensiveren. Dat kan hier niet. We zitten nu al krap in de ruimte. En in de regio wordt geen rekening gehouden met landgoederen zoals die van ons, waar je toch vaak kampt met beperkingen in een natuurhistorisch gebied."

Die beperkingen zitten bijvoorbeeld in verkaveling. Kees: "Het is niet makkelijk verkaveld, waardoor het veel tijd kost om het land te bewerken. Ook de grond bewerken met machines is lastig, omdat je in een toeristisch gebied zit.

Ook Ko en Miranda van Rijn vrezen voor het einde van hun zaak. "Ons familiebedrijf zit er al honderd jaar. Maar als die pacht verdubbeld gaat worden, met hetzelfde verdienmodel, dan blijft er niet veel meer over om je bedrijf mee te voeren", aldus Miranda van Rijn.

De boeren hopen dat de gemeente tot inzicht komt en de pachtprijzen minder hoog laat uitkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie