Ecotoxicologie als passie en inspiratie

30 oktober 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Wij mensen produceren en gebruiken heel veel verschillende chemische stoffen. Het zijn er ook steeds meer. Te vaak wordt er nog slordig mee omgesprongen. Wat brengt deze mogelijk giftige cocktail teweeg bij mens en natuur? Dick de Zwart gaat daar met veel overgave van alles over vertellen. In de reeks Verhalen en Inspiratie uit Odijk zal Dick op 9 november zijn fascinatie voor de ecotoxicologie aan ons overbrengen, om 20.00 uur in het Dorpshuis van Odijk, voor de Huiskamer en andere belangstellenden.

U kent de voorbeelden uit de actualiteit: Fipronyl eieren, kunstgrasvelden in de sport, onbegrepen ziekten, onverwachte vissterftes soms, gieren weg uit India, de bijenstand bedreigd, en zeer recent nog: de massale insectensterfte in de breedte. Hoe erg is het? Wat is het verband? Aan de andere kant: er zijn toelatingseisen, er zijn normen en controles. We hoeven ons toch niet meteen helemaal gek te laten maken? En wat betekent nu een beetje afwijking van een norm?

Dick is ecotoxicoloog, al sinds 1980, na een opleiding in de biologie en de natuurkunde. Hij heeft zijn hele leven gewerkt bij het RIVM in Bilthoven. Heeft over de hele wereld lesgegeven in de ecotoxicologie aan milieu-instituten en overheden. Hij praat moeiteloos over zijn vak, en dat ook nog eens in begrijpelijke taal. Hij weet over hoeveel stoffen het gaat, de soorten en wat we ervan weten en wat niet. Misschien heeft hij antwoorden op vragen die op dit gebied leven bij ons Odijkers.

U bent welkom op donderdag 9 november: 20.00 uur, Rijneiland 7. Toegang is gratis voor leden van de Huiskamer van Odijk (niet leden 5 €).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie