Buurt wil bakker niet kwijt

28 oktober 2017 om 00:00 Sport

BUNNIK RTV Utrecht maakte een filmpje bij het artikel uit het Bunniks Nieuws van 11 oktober, over bakker Martien van Dijk. Hij denkt na over zijn pensioen en de buurt wil de bakker in de wijk behouden. Zij zoeken een opvolger. Als dat niet lukt, willen ze een coöperatie opzetten.

Agnes Corbeij

Martien van Dijk, beter bekend als Bakkertje van Dijk, wordt in november 65 jaar. Zijn vader nam in 1936 de bakkerij op de hoek van de Stationsweg en de Rijnzichtlaan over en ruim veertig jaar later kwam deze op naam van Martien te staan. De bakker is een begrip in de Oranjebuurt in Bunnik. Dit jaar, weer zo'n veertig jaar later, denkt Martien na over stoppen met werken. "Ik doe in elk geval nog dit jaar kerst en kerst 2018, daarna kijk ik wat ik doe. Er komt een keer een einde aan natuurlijk."

Dit vertelde Martien ook aan buurtbewoner Wouter Turpijn. Hij reageerde meteen. "Ik schrok me rot. Het is de laatste winkel in de buurt en echt een sociaal punt. Hier ontmoeten veel buurtgenoten elkaar. Het zou zonde zijn als dat er niet meer is."

Ook Bert Sweerts kwam in actie. "Brood is niet toevallig de eerste levensbehoefte. Als dat verdwijnt uit de buurt, is dat het begin van het einde."Twee keer per week verkoopt Martien nog brood langs de weg. Met zijn bus rijdt hij langs een aantal vaste klanten. "Vroeger deden we dat veel meer. Ik weet nog goed dat het ontzettend glad was op de weg en dat ik een slee meenam om de Vinkenbuurt af te glijden. Ik was bang dat ik de bus niet meer omhoog zou krijgen."

Lui moet de opvolger niet zijn. "Het moet iemand zijn die geen hekel heeft aan hard werken, een echte ondernemer. Iemand die heel graag zijn eigen bakkerij wil." Wouter en Bert hopen die persoon te vinden. "Anders gaat de bakkerij, de sfeer en de geur verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie