Honderd keer bloed geven

1 november 2017 om 00:00 Nieuws

WERKHOVEN Jos Klever uit Werkhoven kreeg vorige week een speciaal beeldje van Sanquin, de bloedbank. Hij kwam daar voor de honderdste keer, als bloeddonor. Voor Jos is dit de normaalste zaak van de wereld. Hij begon met bloed geven toen hij 18 was en is van plan er nog lang mee door te gaan.

Agnes Corbeij

Zijn ouders gaven allebei bloed, mijn vader doet dat nog steeds. "Ik ging als kind wel eens mee en toen ik bijna 18 was wilde ik alvast de test doen om te kijken of ik geschikt was. Dat mocht nog niet, dus kwam ik twee weken later, toen ik wel 18 was, terug. Ik werd goedgekeurd."

BESCHIKBAAR Over de vraag waarom hij bloed geeft, hoeft Jos niet lang na te denken. "Bloed is ontzettend belangrijk. Als je zelf iets mankeert, wil je toch ook dat er bloed beschikbaar is? Als je het kunt, zou ik niet weten waarom je geen bloed zou geven. De inspanning is echt niet groot. Het belang wel."

Vanaf zijn 18e tot 2014 gaf Jos 'volbloed', dat wil zeggen dat er een hoeveelheid van zijn bloed werd afgenomen. "Ik ging zo'n drie tot vier keer per jaar, op een gegeven moment mochten mannen vijf keer komen. Als het echt doorstroomt kan het aftappen zelf binnen vijf minuten klaar zijn."

PLASMA Sinds 2014 geeft Jos plasma, in plaats van bloed. "Dan tappen ze bloed af, halen het plasma eruit en stroomt het bloed weer terug." De reden was dat zijn Hb te laag was om volbloed te geven. "Mijn Hb schommelde steeds net rond die kritieke grens om bloed te mogen geven. Dan is het te gevaarlijk voor jezelf, dan kun je makkelijker flauwvallen."

De reden van de lage Hb was voor Jos wel duidelijk. "Ik zat tegen een burn-out aan. Toen ik ontslag had genomen, schoot mijn Hb de lucht in." Toch bleef Jos plasma geven. "Dat mag je vaker doen, 25 keer per jaar. Zelf ga ik zo om de vijf of zes weken."

BEELDJE Vorige week was het in totaal de honderdste keer dat Jos bij de bloedbank aankwam. Uit waardering ontving hij een beeldje van twee handen met een grote druppel erin. "Dat is leuk, toch ook een stimulans om door te gaan. Je weet dat het gewaardeerd wordt."

Wil je meer weten over het doneren van bloed of wil je je aanmelden? Dat kan via sanquin.nl. Jos is ook graag bereid vragen te beantwoorden, dus stap gerust op hem af in Werkhoven.

Een groter verhaal over dit onderwerp staat komende week in de papieren krant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie