Stoken met hout in plaats van gas

25 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Leden van de Energiegroep Bunnik namen zaterdag een kijkje in de garage van Jan Kalkwiek, aan de Grotelaan in Bunnik. Hij heeft sinds drie weken een installatie staan, waarmee hij het water in zijn cv met hout warm stookt. Hij is hiermee de enige in Bunnik.

Agnes Corbeij

De aanleiding voor deze investering is helder. "Aangezien gas opraakt, wil ik graag anders stoken." Kalkwiek woont met zijn vrouw en het gezin van zijn zoon in één woning. "Het is een groot huis, deze installatie verdienen we snel terug. Een aardwarmte-installatie is ook een optie, maar die is veel duurder."

TWEE JAAR De zoektocht naar de juiste installatie was lang. Kalkwiek: "Ik ben er twee jaar mee bezig geweest. In Nederland is het niet heel erg bekend. Uiteindelijk zijn we door een bedrijf in Rhenen geholpen. Zij verwezen voor de installatie door naar Van Buuren in Bunnik en Van der Tol heeft ontzettend geholpen om de tank op de juiste plaats te krijgen. Ook voor hen was het allemaal nieuw."

TRACTOR De leverancier zette de tank aan de weg. Verder kon hij niet. Kalkwiek: "Hij zou bellen van te voren, zodat ik Van der Tol kon inseinen. Dat deed hij echter niet. We hadden geluk dat er een tractor van het Utrechts Landschap bezig was balen weg te halen uit de ijsbaan. De chauffeur heeft de tank het erf op gebracht."

HOUT Een keer per dag gooit Kalkwiek een halve kruiwagen hout in de kachel, waardoor de 3000 liter water in het vat ernaast warm blijft. "Het hout komt uit onze eigen boomgaard en het is afvalhout van een meubelmaker." Kalkwiek is blij met de installatie en laat hem graag zien, toch blijft hij nuchter. "Ik denk niet dat dit voor iedereen dé oplossing is."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie