Bahá'ís vieren 200ste geboortedag Bahá'u'lláh

25 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Wereldwijd werd zondag de 200ste geboortedag van Bahá'u'lláh gevierd. Zo ook in Bunnik, bij Lokatie 78. Zo'n honderd volgers van Bahá'u'lláh en andere geïnteresseerden kwamen bij elkaar om het samen te hebben over de principes van Bahá'u'lláh en de manier waarop zijn daar zelf invulling aan geven. Ook van buiten de gemeenschap waren er sprekers, waaronder oud-burgemeester Ostendorp.

Agnes Corbeij

In Bunnik is een kleine groep actief in de gemeenschap van de Bahá'ís. Naghmeh Badcoubei is een van hen, zij opende de middag en vertelde waar Bahá'u'lláh voor staat. "Bahá'u'lláh wijdde Zich aan de verheffing en opvoeding van de mensen. Hij verkondigde de eenheid van de wereld van de mensheid. Hij bracht principes naar voren zoals de gelijkwaardigheid van man en vrouw, de afschaffing van vooroordelen, de overeenstemming tussen wetenschap en religie en de noodzaak van universele opvoeding."

Navolgers van deze religie hebben nobele strevens. "De hoogst bereikbare doelen voor een mens zijn volgens Bahá'u'lláh een zuiver hart en een rechtvaardig karakter. De Bahá'ís over de gehele wereld willen bijdragen aan de gemeenschappen waar we wonen en leven om een immer voortschrijdende beschaving te bewerkstelligen." In Bunnik gebeurt dat onder meer met meditatiegroepen, kinderklassen en jeugd- en jongerengroepen.

De jeugd vertelde zelf wat ze bezig houdt in de jeugdgroepen. Lua, Dan en Yza vertelden. "Tijdens de jeugdgroep praten wij over bepaalde stellingen, zoals 'wat is er mis met roddelen', en 'wordt je tevreden van consumeren?'"

Ook lieten zij foto's zien en vertelden zij over de dienstbaarheidsprojecten die deze groep jongeren al vanaf jonge leeftijd elke vier maanden uitvoeren. "We hebben bij Bunninchem gezongen, rozen uitgedeeld en bij Dier en Wij schoongemaakt. Ook hebben we een spelletjesboek gemaakt voor de kinderen in het WKZ en graven schoongemaakt op de begraafplaats in Bunnik."

De gemeenschap had ook Bunnikers van buiten de Bahá'í gemeenschap uitgenodigd, om te vertellen over hun bijdrage aan de opbouw van onze Bunnikse samenleving. Rob de Coole en Edward Mac Gillavry vertelden over hun werk voor de Coalitie voor de Mensenrechten en Vluchtelingenwerk-Samenspraak.

Hans Martijn Ostendorp vertelde dat hij verlegen werd van de uitnodiging. "Mensen met elkaar verbinden doe je nooit alleen. De kracht zit in de mensen zelf. Daar is Bunnik heel goed in." Verder memoreerde hij zijn strijd voor het Kinderpardon, drie jaar geleden.

In dit thema lichtte Ostendorp ook zijn keuze om naar de Graafschap te gaan nog eens toe. "Er zijn momenten waarop ik me afvraag wat ik gedaan heb. Het veilige Bunnikse burgemeesterschap opgegeven voor betaald voetbal. Maar ik heb die stap gezet voor de Achterhoek, mijn streek. In het stadion komen elke dag kinderen die het moeilijk hebben op school of thuis, en werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het antwoord in geluk vindt je in het geluk van een ander."

Tussen de sprekers door was er muziek en na afloop werd een film gekeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie