Geloof in eigen kunnen

18 oktober 2017 om 00:00 Sport

BUNNIK Zaterdag speelde het Bunniks korfbalteam Midlandia 1 op Sportpark Tolhuislaan tegen Devinco 1 uit Deventer. Midlandia stond  helemaal onderaan in de KNKV 3e klasse E, maar was vastbesloten om daar iets aan te gaan doen. Met 13-9 werden de eerste winstpunten gepakt.

Richard Thoolen

DE BAL WIL ER NIET IN Midlandia begon enigszins gehandicapt aan de strijd door het ontbreken van aanvoerder Pim van Haaren: hij moest de wedstrijd met een knieblessure vanaf de zijlijn gade slaan. Coach Ronald Tuntelder had zijn team de opdracht gegeven om er helemaal voor te gaan, de bal snel rond te passen en pas te schieten als er zich een goede schotkans voordeed. Deze tactiek werkte op zich goed. Het enige manco was dat men de korf maar moeizaam kon vinden. In het begin speelde Midlandia slordig en leed onnodig balverlies. Devinco liet het betere spel zien, maar verzuimde om te profiteren en kwam ook niet tot scoren.  Dit was deels te wijten aan de strakke verdediging van Mitlandia die maar weinig ruimte weggaf om te schieten, maar deels ook door een te laag schotpercentage.

VOORSPRONG De score ontwikkelde zich langzaam en via 1-1 wordt het in de 10e minuut 3-3. Midlandia krijgt dan wat meer vat op het spel. Door hard te werken en zich slim op te stellen weten Tessa en Marcella de bal te onderscheppen en slaagt Hidde er tweemaal in om de bal in de korf te mikken: 5-3. Als Roy van Haaren even later ook raak mikt komt Midlandia op een comfortabele 6-3 voorsprong. De Deventenaren veranderen daarop van speelstijl. Zij gaan sneller spelen en oefenen meer druk uit op de speler van Midlandia die de bal heeft. Dit heeft succes. Midlandia krijgt geen eenvoudige scoringskansen meer en moet een aantal maal de bal afstaan aan Devinco die wel tot scoren komt. De rust wordt bereikt bij een 6-6 gelijke stand.

OVERWINNING VEILIG STELLEN Coach Tuntelder pept zijn team in de rust op en geeft tactische aanwijzingen. Midlandia beging de tweede helft vol vuur en zet een felle verdediging neer die de aanval van Devinco al in hun  verdediging vak stoort. Devinco moet het antwoord schuldig blijven en ziet Midlandia uitlopen naar 10-6. Midlandia voelt dat Devinco rijp is voor de slachtbank maar wil dan te graag en te snel.  Er worden een aantal geforceerde schoten genomen die geen resultaat opleveren.  Coach Tuntelder maant zijn spelers tot rust en roept dat ze de tijd moeten nemen om de bal rond te spelen. Het wordt 10-7 en na scores van Mark en Hidde 12-7. Een fantastisch afstand schot van Tessa brengt de stand op 13-7. Met nog 5 minuten te spelen lijkt Midlandia verzekert van de overwinning. Maar Devinco geeft zich niet zomaar gewonnen. Zij starten een tegen offensief en komen binnen een minuut twee maal tot scoren: 13-9 met nog twee minuten op de klok. Midlandia schakelt dan over op lange uitgespeelde aanvallen en een strakke verdediging. Devinco verkeert in tijdnood en komt alleen tot snel genomen, geforceerde schoten die geen doel treffen. Dan klinkt het eindsignaal, gaan de armen in de lucht en bedanken de spelers van Midlandia hun publiek.

Tuntelder: "Ik ben apetrots op dit team! Ik heb een pak aan maar ik zat gewoon met kippenvel op de bank. Daar stond een echt team met geloof in eigen kunnen. Fantastisch gespeeld."