Nooit meer alcohol na poging verkrachting

14 oktober 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Een 47-jarige zedendelinquent mag nooit meer alcohol drinken. Anders moet hij een jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald.

De zwakbegaafde Odijker probeerde twee jaar geleden een vrouw te verkrachten die over het Jaagpad in Odijk liep. De vrouw hoorde de verdachte aankomen op zijn fiets. De Odijker gooide zijn fiets in de struiken. De vrouw werd met een mes bedreigd. De verdachte probeerde haar te betasten en mee te nemen. De vrouw wist een visser te waarschuwen die iets verderop aan het water zat. Die visser bleek toevallig een politieman te zijn. De politie nam de man mee naar het bureau. De verdachte zat daarop twee weken in voorarrest.

De officier van justitie benadrukte dat de Odijker dronken was toen hij de vrouw probeerde te verkrachten. Hij is door de rechtbank veroordeeld voor een poging tot verkrachting. De verdachte kon twee jaar geleden niet langer de cel in, omdat hij last heeft van psychische stoornissen. De rechtbank legde 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf op. De verdachte mocht zeker geen alcohol gebruiken. Hij zou een jaar de cel ingaan als hij wel zou drinken.

Aan die voorwaarde kan de verdachte zich niet houden. Dat wil hij ook niet, zo vertelde hij aan de rechtbank. De Odijker wil graag in het weekend kunnen drinken. Maar volgens de officier is de verdachte daar veel te verslaafd voor.

De reclassering moet de voorwaarden controleren, maar de Odijker blijft drinken. Hij had de afspraak met de reclassering dat hij zou proberen niet meer dan vier biertjes te drinken. Maar toen hij dat op een avond met een collega probeerde, werd de verdachte de volgende dag in coma gevonden. Zijn urine en bloed wordt gecontroleerd maar de reclassering denkt dat de Odijker de controles weet te bedotten. De reclassering vroeg de rechter om de voorwaarden te veranderen. De reclassering stelde voor dat de Odijker direct achter de tralies verdwijnt als hij wel drinkt.

De verdediging benadrukte dat andere zaken zoals het werken prima gaan op dit moment. De advocate vond het niet nodig om voorwaarden te veranderen. Maar de rechtbank bepaalde dat de Odijker totaal geen alcohol meer mag drinken en verlengde daarbij de proeftijd. De reclassering moet hem medicijnen voorschrijven die alcohol drinken onmogelijk maken.

(JPU)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie