Schimmen in de Witte Huisjes

27 september 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Een 'langzame televisie' of 'rustgevende voorstelling', zo beoordeelt het publiek de optredens van het Schimmentheater 'Licht in het Donker', uit Bunnik en Zeist. Op vrijdag 20 oktober en op zaterdag 4 november spelen zij voor het eerst op de zolder van de Witte Huisjes in Bunnik.

Agnes Corbeij

De groep bestaat uit zes personen, allen woonachtig in Bunnik en Zeist. Zij schuiven de schimmen, maken prachtige muziek ter ondersteuning, vertellen het verhaal en laten kinderen na afloop hun eigen schim maken. Bea Kloosterman uit Zeist is schimmenschuiver, Leonne Spilt uit Bunnik geeft de workshops na de voorstellingen.

BASISSCHOOL Bea was leerkracht op de Werkplaats in Bilthoven, toen ze - 26 jaar geleden - het schimmenspel leerde kennen. "Voor de kinderen hadden we een serie van kleine theaters, zoals de poppenkast, schuiftheater met platen en het schimmentheater. Dat laatste vond ik zo mooi, dat ik het zelf ben gaan doen, met een van de ouders."

Het magische aan het schimmentheater is dat het in het donker gedaan wordt. De enige lamp schijnt achter het theater, zodat de schimmen goed te zien zijn. Door de jaren heen heeft de groep heel wat stukken leren spelen en schimmen gemaakt. Een van de theaters - de kasten waarachter gespeeld wordt - komt uit 1850. Leonne: "Het was natuurlijk een van de voorlopers van de televisie. Het licht was toen nog een kaars."

NAAR BINNEN Toch is het een veel rustiger ervaring. Bea: "Kinderen krijgen op een dag heel veel prikkels te verwerken tegenwoordig. Als je in de zaal kijkt, zie je kinderen langzaam rustig worden en bij zichzelf naar binnen keren. Hetzelfde geldt voor volwassenen trouwens."

Op vrijdag 20 oktober - in de herfstvakantie - speelt 'Licht in het Donker' van 14.00 tot 16.00 uur de voorstelling 'De Bremer Stadsmuzikanten', een verhaal over afgedankte dieren die besluiten muzikanten te worden. Leuk voor kinderen vanaf 5 jaar én volwassenen. Op zaterdag 4 november 'Het lichtje voor de Winter', ook van 14.00 tot 16.00 uur een echte kindervoorstelling, van 5 tot en met 10 jaar.

KNUTSELEN Toegang kost 10 euro, ook voor de begeleiders. De voorstellingen zelf duren zo'n 50 minuten. Daarna is er wat te drinken en gaan kinderen zelf aan het knutselen. Op 4 november wordt er een lampion voor Sint Maarten geknutseld. Meer info: www.schimmentheater.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie