No Guts No Glory

18 september 2017 om 00:00 Nieuws

Het principe is bedrieglijk eenvoudig: je haalt materiaal weg en wat overblijft druk je af. Michiel van Nieuwlands werken combineren een grote precieze ambachtelijkheid met het verrassende drukproces. "Een linotableau ontstaat door na iedere drukgang alle lossen vellen bij elkaar te leggen en dan te bepalen hoe verder te gaan. Met het strakke geometrische patroon als kompas ga ik op reis. Hoewel ik wel een voorstelling heb van waar ik aan wil komen is de uiteindelijke plaats van bestemming altijd ergens anders".

Michiel van Nieuwland (Middelburg, 1961) is in 1989 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht, afdeling Vrije Grafiek. Zijn afstudeerwerk ontstond door steeds alle afdrukken van een linosnede samen te voegen tot één werk. Hij noemt zijn werken vanaf dan linotableaus, en nummert ze. Deze serie werd gemaakt nadat hij het studiejaar 1987/88 heeft doorgebracht in het Zuid Spaanse dorp Dúrcal. Een dorp gelegen in Andalusië tussen de kust en de stad Granada. Naast tekenen in de imposante natuur maakte hij er kleine hout- en linosneden. Dit verblijf in Spanje was van wezenlijke invloed op de ontwikkeling van zijn werk. De figuratie als hoofdelement werd verlaten, daarvoor in de plaats trad repetitie van vorm en kleur op de voorgrond. Patronen ontstonden. Werken waarvan duidelijk de invloed te zien is van de Arabisch geometrische tegeltableaus en ornamentiek, die hij zag op veel plekken in zuid Spanje en in het bijzonder in het Alhambra.

Midden jaren 90 heeft van Nieuwland een aantal linoleum vloeren ontworpen en is een kunstwerk uitgevoerd in de vloer in de hal van de Utrechtse Kunstacademie. Het linotableau "erop of eronder" is verwerkt in zo'n 800 stukjes linoleum in de kleuren en texturen dicht bij het oorspronkelijke gedrukte werk. . 2001 was een bijzonder jaar voor van Nieuwland. Op het Japanse eiland Awaji-shima heeft hij een "workshop program for Japanese woodblock printmaking" gevolgd en hij werd gevraagd om bij 's werelds grootste Linoleumproducent Forbo Flooring te komen werken als ontwerper van vloeren.

In 2012 is op initiatief van Michiel en directeur Forbo Nederland, Udo Weijkamp, het Forbo Atelier Bunnik opgericht. Het is een inspirerende plek waar materiaal- en kleurplannen voor vloeren en linosnedekunst hand in hand gaan. De nieuwe serie linotableaus, die hier te zien zijn, bewijzen deze vruchtbare samenwerking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie