Buurtfeest

18 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Uitgerekend op de koudste zestiende september ooit gemeten, het werd niet warmer dan 12,9 graden, hadden wij ons buurtfeest. Er was gelukkig niemand die dat de organisatie kwalijk nam, want dat weer van tegenwoordig, je weet het niet, vorig jaar was het half september nog 30 graden. Toen lagen we hele dagen aan het Henschotermeer, ons eigen meer van ohrid. Nederland is het nieuwe Frankrijk of Macedonië, hoor je vaak zeggen, qua weer. Dat klopt, maar ook in Frankrijk en Macedonië is het wel eens slecht weer.

de regen kende zijn plaats, hij zwakte, toen het kliko's pimpen, het springkussenspringen en het stoeptegels beschilderen een aanvang nam, af tot een miezertje. Dat wordt nog wat, vrijdag, als de kliko-legers langskomen,

want de blauwe zijn bruin, de bruine zijn grijs en de grijze zijn blauw gepimpt.

In de workshop breien werd uit alle macht gebreid, om mensen die het echt heel koud kregen van een trui te voorzien. De organisatie had het verstandige besluit genomen geen vuurkorven neer te zetten. Die had je vroeger altijd bij buurtfeesten. Dan pafte je zo'n 3 pakjes sigaretten op een avond, terwijl je toch gestopt was met roken. De fiklucht bleef bovendien dagen in je haar hangen. Mijn leren jas heeft toen een half jaar naar buurtfeest gestonken.

Het was sowieso hipper dan ever. Geen bbq, nee, foodtrucks. Paella, pannenkoeken, pizza, gebakken in de houtoven, de verantwoorde houtoven die de rook filtert, en saté, goeje, echte saté. Kleine, licht gemarineerde

stukjes vlees, romige satésaus, gemalen kokos er over, o man, heel erg 2017. Ik heb niks tegen de halfgare doch geblakerde kippenpoot van vroeger met whiskysaus, die hoorde ook bij het buurtfeest, net als de muffige

aardappelsalade en de 's morgens al gesneden stokbroodjes, maar als ik mag kiezen kies ik toch voor 2017. Gamba's, mosselen, een wijnproeverij, een champagneprijsvraag, ja, onze buurt begint steeds meer te lijken op Bussum, waar ik ben opgegroeid.

Maar, een feest kan nog zo kek en modern opgetuigd zijn, zonder leuke mensen is het natuurlijk niks. Daar waren er behoorlijk wat van, veel te veel eigenlijk. het was gewoon onmogelijk ze allemaal te spreken. Maar geen nood.

Nu we ontdekt hebben dat je bij 12,9 graden, zonder vuurkoven, een feest kan geven, de temperatuur zakte in de loop van de avond zelfs tot 8 graden, moet het ook mogelijk zijn zoiets 's winters te organiseren, sterker nog, waarom niet eens een buitenfeest met Kerst? Het was op Eerste Kerstdag 2015 warmer dan op 16 september 2017. Dank, organisatiecomité, dank, leuke mensen, het was een geweldig feest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie