Racisme en Mensenrechten vanuit ontwikkelingsperspectief: Hoe leren kinderen wie "de ander" is?

10 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Jaarlijkse openbare bijeenkomst van de Coalite voor de Mensenrechten: Racisme en Mensenrechten vanuit ontwikkelingsperspectief: Hoe leren kinderen wie "de ander" is?

Maandag 18 september organiseert de Coalitie wederom een boeiende avond van 20.00 tot 22.00 uur in het Bunnikse Gemeentehuis in Odijk.

In Nederland staat het thema racisme na jaren van relatieve stilte weer volop in de publieke belangstelling.

Discussies over onderwerpen zoals etnisch profileren, Zwarte Piet, white privilige, vluchtelingen en moslimextremisme halen bijna wekelijks de landelijke media en de gemoederen lopen vaak hoog op.

?Eén aspect blijft daarbij echter bijna altijd onderbelicht, namelijk het ontstaan van etnische groepsidentificatie in de kindertijd en daarmee de definitie van 'de ander' en de ontwikkeling van vooroordelen en racisme.

Uit onderzoek weten we dat kinderen al voor hun tiende jaar vooroordelen ontwikkelen over andere etnische groepen. Maar hebben sommige kinderen minder vooroordelen dan andere kinderen?

En heeft dit iets te maken met de opvoeding? Welke racistische vooroordelen hebben wij (ongemerkt) als individuele burgers en durven wij het onderwerp te bespreken?

?In het Kinderrechtenverdrag is het recht op bescherming tegen (racistische) discriminatie opgenomen. Doet de Nederlandse samenleving genoeg om dit kinderrecht te waarborgen?

Na de opening door de waarnemend burgemeester van de gemeente Bunnik wordt de inleiding gehouden door

mw. Dr. Judi Mesman, hoogleraar universiteit Leiden met de leeropdracht "Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling".

Na de pauze gaat de spreker graag met de belangstellenden in discussie gaan over dit nog steeds zeer actuele onderwerp.

?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie