Open Monumentendag

6 september 2017 om 00:00 Nieuws

Aanstaande zaterdag is het zover. Dan is het weer Open Monumentendag met dit jaar als thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. Voor de tweede keer werken de gemeenten Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede samen.

Er is een prachtige brochure samengesteld met alle te bezoeken monumenten. De brochure is gratis af te halen bij de steunpunten van de VVV Kromme Rijnstreek in Wijk bij Duurstede, Houten en Bunnik en aan de balies van de gemeentehuizen. Een digitale PDF versie is te vinden op de website van de VVV Kromme Rijnstreek en de deelnemende gemeentes, Facebook en Twitter.

BUNNIK De opening van Open Monumentendag in de gemeente Bunnik is om 10.30 uur op de Brink in Werkhoven. Deze wordt verzorgd door dorpsomroeper Vincent Bijlo en opgeluisterd door het Koor Cantecleer. De dorpsomroeper en het koor gaan vervolgens langs het Witte Kerkje in Odijk (om 11.00 uur) en het Oude Raadhuis in Bunnik (Dorpsstraat 2 om 11.45 uur). In Bunnik zijn op deze dag geopend: Tuinderij Amelishof aan de Koningslaan 9a, boerderij De Zonnewijzer aan de Koningslaan 15, het koetshuis Oud-Amelisweerd (de Veldkeuken) aan de Koningslaan 11, Oud-Amelisweerd (MOA) aan de Koningslaan 9 en de Witte Huisjes aan het Kerkpad 3. In Odijk zijn geopend: Het Witte Kerkje aan de Zeisterweg 34 met muzikale optredens en een Oudhollandse kermis en het Wapen van Odijk aan de Meent 53.  In Werkhoven zijn geopend: Kaasboerderij Ossenwaard aan het Molenspoor 6, Korenmolen 'Rijn en Weert' aan de Werkhovenseweg 26, de Stevenskerk en de Brink en de Watertoren aan de Watertorenweg 1 (alleen op zondag).

FORTEN Tijdens Open Monumentendag zullen de vrijwilligers van de forten bij Vechten en bij Rijnauwen spannende verhalen vetellen. Het programma: 10.30 uur Fort bij Rijnauwen, verhalen van de fortwachter; 11.30 uur Fort bij Vechten, verhalen van Soldaat Geert Been; 12.30 uur Fort bij Rijnauwen, dierenverhalen van het fort; 13.00 uur Fort bij Vechten, verhalen van wasvrouw Marie Bakker; 13.30 uur Fort bij Rijnauwen, soldatenverhalen en 14.30 uur Fort bij Vechten, verhalen van fortwachter Willem Willemse.

HOUTEN In Schalkwijk zijn geopend: Nederlands-hervormde kerk en toren aan de Brink 10; de geheime tuin achter Brink 2-4; Boerderij Nooitgedacht aan Overeind 8; Bioboerderij Miltenburg aan Overeind 33; Reebeek aan Overeind 81; Vergadercentrum Antoniahoeve aan Overeind 84; brandspuithuisje; Museum Dijkmagazijn DeHeul aan de Provincialeweg 70, Het Dijkhuis aan de Pronvincialeweg 69; Boerderij Den Eng aan de Provincialeweg 66A: Provincialeweg 65; Boerderij De Heul aan de Provincialeweg 56 en Boerderij Oudershoeve aan de Provincialeweg 38-39. Ook zijn Fort Honswijk aan de Lekdijk 58 en Lunet aan de Snel, Lekdijk 60 geopend. In 't Goy is landgoed Wickenburgh aan de Wickenburghseweg 15-19 op zondag geopend.

WIJK BIJ DUURSTEDE Op de Markt kan het oude Stadhuis worden bezichtigd, de toren in de kerk worden beklommen en er is een markt in middeleeuwse stijl. Markt 10 is bekend van de gezusters Schellekens en dit jaar voor het eerst opengesteld. Verder zijn geopend: Café 't Hoff aan de Markt 15A, Villa 'Mariënhoeve' aan de Singel 2 met om 14.30 en 15.30 uur lezingen over de geschiedenis; Kasteel Duurstede aan Langs de Wal 6-7; Museum Dorestad aan de Muntstraat 42; voormalig Ewoud- en Elisabeth Gasthuis aan de Oeverstraat 21; de Stadshaven en Runmolen Rijn en Lek aan de Dijkstraat 29. In Ovelangbroek is te bekijken: Boerderij De Steenen Brug aan de Wijkerweg; de Hervormde Kerk aan de Langbroekerdijk B30; de oude school aan de Langbroekerdijk B15 en Kasteel Zuilenburg aan de Lanbroekerdijk B32. In Nederlangbroek is de Hervormde Kerk aan de Brink 8 open en de boerderij aan de Lanbroekerdijk A68. In Cothen is geopend: Protestantse Kerk aan De Brink 9; Kasteel Rhijnestein, Rhijnestein 1-2;  Molen Oog in 't Zeil aan het Molenplein 1; H.H. Petrus en Pauluskerk aan de Kerkweg 7; Boerderijen Ossenwaard 2D, 7 en 9 en langhuisboerderij De Nachtdijk aan de Nachtdijk 1. Ook steenfabriek Bosscherwaarden aan de Lekdijk West 28 is te bezoeken. Vanaf 14.00 uur zijn er rondleidingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie