Een unieke blik op Chinese kunstMade in China

1 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Vanaf 23 september is in MOA | Museum Oud Amelisweerd de tentoonstelling Made in China - Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie te zien. In een jaar met veel museale aandacht voor China, onderscheidt Made in China zich door de focus op klassieke Chinese schilderkunst, kalligrafie en een zeer diverse selectie exportkunst. Ook Armando is vertegenwoordigd in de tentoonstelling: zijn werk blijkt verrassend veel overeenkomsten te hebben met Chinese kunst uit de achttiende eeuw.

KANTONESE KUNSTNIJVERHEID VAN GROTE KLASSE Met 'Made in China' stelt MOA de geschiedenis centraal van het landhuis waarin het museum gevestigd is. Het prachtig bewaard gebleven en in Nederland unieke achttiende-eeuwse Chinese behang van het huis, wordt in verbinding gebracht met voorbeelden van exportkunst uit dezelfde periode. De tentoonstelling laat fraai gedecoreerd lakwerk, waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk zien van de hoogst mogelijke kwaliteit, speciaal voor de westerse elite geproduceerd in Kanton.

TOPSTUKKEN VAN BEROEMDE CHINESE MEESTERS In Nederlandse collecties is vooral veel Chinees porselein te zien, gemaakt voor de export. Slechts een handvol schilderijen geeft een beeld van wat Chinese kunstenaars maakten voor hun eigen markt. 'Made in China' toont werken die gemaakt en verzameld zijn door de Chinese elite tijdens de Qing-dynastie, het fin de siècle van de klassieke Chinese cultuur. Niet eerder is in een Nederlands museum op deze manier aandacht gevestigd op achttiende-eeuwse autonome Chinese schilderkunst. Vanuit het Guangdong Museum in China komen achttien topschilderijen van de belangrijkste Chinese meesters naar Utrecht, waaronder hangrolschilderingen van de beroemde Wang Hui (1632-1717) en Jin Nong (1687-1733). De kalligrafieën die op bijna alle Chinese schilderijen prijken, zijn grotendeels vertaald en op bijzondere wijze opgenomen in de tentoonstelling.

CHINESE INVLOEDEN IN DE KUNST VAN ARMANDO Vertrouwd onderdeel van MOA's tentoonstellingen is het werk van Armando, dat altijd in relatie tot de overige stukken wordt getoond. Armando's kijk op het landschap kent veel overeenkomsten met de Chinese traditie. Armando is een van de weinige westerse kunstenaars die naast horizontale ook verticale landschappen maakt, vergelijkbaar met de beeldverhouding van de Chinese hangrolschilderijen. Ook is de nietigheid van de mens, net als bij de Chinese landschapsschilders, een belangrijk thema in zijn werk. 'Made in China' laat twaalf werken van Armando zien, variërend van tekeningen met Oost-Indische inkt tot geschilderde landschappen.

MOA | Museum Oud Amelisweerd is een huis van kunst in de natuur. Het museum toont drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, het Rijksmonument Landhuis Oud Amelisweerd en uniek historisch behang. MOA is gelegen in het hart van de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, vlakbij Utrecht. Combineer uw bezoek met een wandeling over het landgoed en een lunch bij biologisch landgoedcafé de Veldkeuken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie