Voeten worden vaak vergeten

30 augustus 2017 om 00:00 Zakelijk

BUNNIK Lopen zonder voeten is onmogelijk. Toch ervaart podotherapeut Marco Mollen van Pro Podotherapie dikwijls dat de moderne mens juist die voeten verwaarloost. De afstand tussen het denkvermogen en voeten is gewoon te groot. Voeten horen er kennelijk niet bij. Volkomen fout, zo weet Marco.

Elke dag brengen uw voeten u van A naar B. Kijk eens recht naar beneden en aanschouw uw trouwste onderdanen. Twee eindstations, die precies onder de enkels beginnen en eindigen in tenen. Als het goed is vijf stuks aan elke voet. Vreemde dingen eigenlijk, die voeten. Voor menigeen vreemdelingen in het toch zo vaak secuur gekoesterde tehuis van het eigen lichaam. Marco Mollen werkt met voeten. Dagelijks. Na een lang traject van de LTS t/m de studie Geneeskunde besloot hij gehoor te geven aan z'n ambachtsbloed en studeerde af in podotherapie. Grof gezegd: de 38-jarige Marco Mollen is een paramedicus die zich bezighoudt met het oplossen en voorkomen van vrijwel alle voetklachten en voetgerelateerde klachten van uw enkels t/m de rug.

De podotherapeut valt soms van pure verbazing van zijn stoel. ,,Het klinkt vreemd, maar de meeste mensen hebben er totaal geen erg in dat zij voeten bezitten. Het zijn eigenlijk letterlijk en figuurlijk ondergeschoven kindjes. Tot het moment dat er klachten ontstaan." Dat zou volgens Marco totaal anders moeten. Eigenlijk zouden de voeten van iedereen tenminste eenmaal gescreend moeten worden, zoals een kind gevolgd wordt bij een consultatiebureau. Hetzelfde geldt voor het schoeisel. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Gedreven vertelt Marco over zijn vak en over zijn patiënten. Een aangemeten inlegzool, tape om de voet, een likdoorn die verwijderd wordt inclusief de oorzaak. Marco past het allemaal toe na een grondig onderzoek en analyse van de 3D voetscan, houding, voetstand, de mobiliteit van alle voetgewrichten, looppatroon en schoenslijtage. Met één of enkele afspraken kunnen de meeste klachten zelfs eenvoudig worden verholpen.

Momenteel bereid Marco zich voor op het hardloopevenement Bunniks Mooiste op zaterdag 2 september. In zijn vrije tijd heeft hij heel wat afgerend, al sinds zijn vierde. Nu is hij er niet bij als deelnemer, maar als voetzorgdeskundige in een tent op het dorpsplein langs de warming-up tribune. Daar biedt hij een gratis screening en behandeling aan voor iedereen die de voeten inclusief slijtagepatroon van het schoeisel wil laten controleren. "Mensen reageren steevast verbaasd over de informatie die de voeten en het schoeisel prijsgeven als ik hen informeer over de onstaanswijze van hun klachten. En mijn blikveld is zeker niet beperkt. Ik probeer de klachten altijd in verband te zien met de rest van het lichaam en de mens in zijn geheel. Mensen helpen klachtenvrij te krijgen met eenvoudig ogende therapieën en de samenwerking erin opzoeken met andere typen zorgverleners is wat me drijft en fascineert."

Marco Mollen is weer bij af, bij de voeten. Hij werkt dagelijks met onze onderdanen. Die wij dan weer verwaarlozen. Tot dé klacht Marco tot actie dwingt. Dan weet iedereen ineens weer dat hij of zij voeten bezit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie