Wetenschap of kwakzalverij?

11 juni 2017 om 00:00 Nieuws

Wie gebruikt niet af en toe een plant als medicijn? Een hoestdrank met salie, een crème met Goudsbloem of een potje Kamillethee om tot rust te komen. Planten zijn sinds jaar en dag een belangrijk bestanddeel van veel huismiddeltjes. Maar ook de reguliere geneeskunde maakt graag gebruik van planten bij het samenstellen van bijvoorbeeld medicijnen tegen kanker of als basisbestanddeel in pijnstillers. Op zondag 18 juni staat het gebruik van planten als medicijn centraal tijdens de Themadag Medicinale Planten in de Botanische Tuinen Utrecht.

Wetenschap en meer

De Themadag bestaat uit diverse onderdelen. Bezoekers kunnen om 12.30 en 14.30 uur een lezing van dr. Edwin van den Worm bezoeken over medicinale planten door de eeuwen heen, gevolgd door deskundige uitleg bij de prachtige, antieke apothekerscollectie in de Wachendorffzaal. Onze collegatuin uit Alkmaar is aanwezig met veel informatie over fytotherapie én planten en zaden voor de eigen tuin. Daarnaast laat een van onze wetenschappers zien hoe je etherische oliën kunt destilleren uit bijvoorbeeld Pepermunt.

Alruinwortel of Zenegroen, helpt het wel of helpt het niet!?

Wist men het in de 17e eeuw al, werd het pas in de 20e eeuw ontdekt, of geeft de techniek van de 21 eeuw pas werkelijk de kennis over planten in de geneeskunde?

Wie spreekt heeft het bij het rechte eind: Is het de 17e-eeuwse medicus professor doctor Regius of toch de latere, speciaal ingevlogen, Dr. Frank. Hij laat de Deus ex Machina snorren en schuimen en zal zo de werkelijke waarheid voor eens en altijd boven water krijgen. Komt dat zien, komt dat zien!

Laat u zich verleiden door de kwakzalver of weet u beter? En hoe zat dat ook al weer met vitamine C op lange reizen? Van 11.00 tot 16.00 toont Stichting Oculare u de geheimen van de medische plantenwetenschap!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie