Van arbeiderswoning naar moderne straat

9 juni 2017 om 00:00 Sport

BUNNIK De woningen aan de Rijnzichtlaan 2 tot en met 10 bestaan vandaag precies 110 jaar. De huizen, ooit gebouwd als arbeiderswoningen, zijn van binnen allemaal verschillend, maar de voorgevel is nog altijd een mooi geheel.

Agnes Corbeij

De eerste steen werd gelegd door Roodvoets, zo is te lezen op de gevelsteen, met de datum 14 juni 1907. De woningen zijn jarenlang verhuurd door Houthandel Van Dam aan hun arbeiders. Wanneer de woningen in handen kwamen van Van Dam, kan de Houthandel niet achterhalen en ook het gemeentelijk archief laat niet veel informatie los.

Frans Merkus (82) woonde van 1940 tot 1961 op Rijnzichtlaan nummer 2. "De straat heette toen nog Rijnlaan. Wij woonden daar met zijn zevenen, mijn ouders, twee broers en drie zussen." De woningen waren vrij klein, met twee slaapkamers boven. Merkus: "Mijn vader had in een van die twee kamers een schot getimmerd. Aan de ene kant sliep ik met mijn broer, aan de andere kant mijn drie zussen."

Toch was vijf kinderen in die tijd nog bescheiden. "In de laatste drie woningen, nummers 6, 8 en 10, woonden toen bij elkaar 32 kinderen!" Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Inmiddels zijn de woningen allemaal op verschillende manieren uitgebreid en uitgebouwd. Toch wonen er gemiddeld nog geen twee personen per woning.

In de papieren krant van komende week vertellen Merkus en huidige bewoners over deze bijzondere woningen. Mocht u meer weten over deze woningen, 110 jaar geleden, dan horen wij van de redactie dat graag. Informatie kan naar: a.corbeij@bdu.nl of telefonisch: 06-15280213.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie