Driedubbel Nederlands Kampioen

7 juni 2017 om 00:00 Sport

BUNNIK Femke van Vliet (17) uit Bunnik werd op drie onderdelen Nederlands Kampioen tijdens de nationale roeikampioenschappen in Amsterdam. In de dubbel 2, dubbel 4 en 8+ sleepte ze de gouden medaille in de wacht. Maar feest vieren zit er niet in voor Femke, zij moest blokken voor haar tentamens.

Agnes Corbeij

Femke roeit al sinds haar elfde bij de Utrechtse roeivereniging Viking en blijkt een talent. Sinds haar veertiende roeit ze wedstrijden. Vorig jaar won ze goud in de dubbel 2 en zilver in de dubbel 4. Ook in haar eentje in de boot redt zij zich prima. In 2015 won ze brons op de NK voor de skiff (eenpersoons roeiboot), dit jaar werd ze tweede. En nu dus driedubbel goud op de NK, op alle onderdelen samen met haar roeimaatje Ilse Feenstra.

RECORD Femke is vooral heel blij met de overwinning in de dubbel 2. "Daarin hebben we een hele snelle tijd hebben geroeid." Volgens de site van roeifederatie FISA zou hun tijd, 7.01, een verbetering zijn van het record geroeid bij wereldkampioenschappen voor junioren.

Femke keek vroeger wel eens bij roeiwedstrijden van haar vader. "Het leek me een leuke sport om zelf ook te proberen." En dat bleek een schot ik de roos. "Ik heb er veel plezier aan." Femke zet er ook veel voor opzij. Sinds dit jaar studeert ze toegepaste wiskunde in Amsterdam. Daarnaast traint ze acht keer per week in de boot.

LEUK Elke dag reist ze vanuit Amsterdam elke dag naar Utrecht, om in de boot te stappen. "Ik vind het erg leuk om te doen, om beter te worden en steeds harder te gaan." Naast de trainingen in de boot, oefent ze ook op de ergometer en doet ze krachtraining. "In het wedstrijdseizoen is het wel druk, dan kom ik soms minder aan school toe dan ik zou willen." Toch moest ze meteen na de NK met haar neus in de boeken, want vorige week had ze examens.

Deze zomer mag Femke waarschijnlijk meedoen met de WK voor junioren in Litouwen. "Als ik mijn tentamens gemaakt hebt, en de herkansingen, ga ik me daarop concentreren. Ik heb er heel veel zin in en hoop dat ik beter wordt en nog lang blijf roeien."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie