Humanitas zoekt jou!

31 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK Bert van Leeuwen is een paar jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij Humanitas DMH. Deze organisatie ondersteunt mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of psychiatrische problemen. Humanitas DMH staat er voor dat mensen zich binnen hun mogelijkheden kunnen ontplooien en meedoen aan de maatschappij. Humanitas DMH doet haar werkzaamheden met behulp van vrijwilligers die een belangrijke ondersteuning en verrijking bieden voor bewoners en begeleiding. Dit was iets dat Bert erg aan sprak en zo meldde hij zich destijds aan op de open dag van de zorg.

Bert is woonachtig in Odijk en wilde iets betekenen voor de mensen in zijn dorp. Hem werd gevraagd een wandelclubje te beginnen, met het oog op het verbeteren van de vitaliteit van de cliënten van het wooncentrum aan het Wilhelmus Peekhof. Om de week is Bert 's avonds wandelen met een groepje bewoners, dat al snel uitgroeide tot een vast groepje enthousiaste deelnemers. Het doel was een eigen avondvierdaagse te lopen. Het bleek een groot succes: deze zomer staat de vijfde achtereenvolgende editie op het programma.

Dat Bert niet alleen liefde heeft voor zijn vrijwilligerswerk maar bovenal voor de mensen die het betreft was al duidelijk, maar hoe kun je het voor de deelnemers interessant en uitdagend genoeg houden? In eerste instantie probeert Bert vastigheid te creëren door zekerheden te bieden. Al zijn activiteiten vinden plaats op een vaste avond in de week, op een vast tijdstip. Tevens kondigt hij zijn activiteiten (die in de wintermaanden binnen, op de locatie plaatsvinden) vooraf aan. Bert: "Het is goed om de mensen nieuwsgierig te maken over wat we gaan doen en om ze zo te blijven binden."

Bert is erg happy met het vrijwilligerswerk, dat hij al ruim 4 jaar doet: "Het verveelt nooit, het geeft mij energie en ik krijg er super veel voor terug. De mensen zijn me zó dierbaar. Het verrijkt mijn leven". Hij blijft het werk dan ook met plezier voor deze doelgroep doen. Bert: "De mensen zijn zichzelf en hebben geen geheimen en geen verborgen agenda. Ze zijn transparant, eerlijk, oprecht en authentiek. Je moet ze in hun waarde laten, accepteren hoe ze zijn en met respect behandelen".

Bij Humanitas DMH hebben de bewoners bijna allemaal een eigen vrijwilliger die regelmatig een keertje langs komt om wat leuks te doen. Vrijwilligers zijn zo ontzettend belangrijk. Lijkt het u leuk om ook een bijdrage te leveren? Laat dan van u horen. Stuur een e-mail naar Nell.Peeters@humantias-dmh.nl voor verdere informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie