Het Burgje

29 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

In Odijk-West zal binnenkort het Leidsche Rijn van de gemeente Bunnik verrijzen, het Leidsche Rijntje eigenlijk. Het Burgje, wordt het genoemd, naar de voormalige krukhuisboerderij die er staat. De website juicht je tegemoet. "5 Minuten fietsen naar het centrum van Odijk!" "18 minuten fietsen naar landgoed Oostbroek!"

Wie heeft dat voorgefietst? Heeft hij of zij een gewone fiets gebruikt of een e-bike en als dat laatste het geval was, op welke stand was de e-bike afgesteld? Dat schijnt heel veel uit te maken. Ik heb er geen ervaring mee, wij hebben nog gewoon ouderwetse human powered bikes, maar ik ving er laatst, voorafgaand aan het concert dat ons koor Grenzeloos 2 in de Kersentuin te Bunnik gaf, een discussie over op. Overigens, we zoeken nog tenoren en bassen, met of zonder e-bike, op welke stand dan ook.

Het Burgje. Men gaat daar wonen met passie. Men zal er volop genieten van de serene rust en de vrijheid en toch ook de vruchten plukken van de (werk)mogelijkheden die Utrecht te bieden heeft. Want de bruisende stad Utrecht ligt op "steenworp afstand." Wie heeft die steen voorgeworpen? Dat haal je nooit!

Het Burgje kent 2 hotspots waaromheen "het concept" van 100 tot 150 woningen is gesitueerd. Voornoemde voormalige krukhuisboerderij en "De Heuveltjes." Als je bij De Heuveltjes woont kom je na een dag vol uitdagingen thuis, je neemt een wijntje en je laat je blik dwalen over het weidse speelveld voor de kids, terwijl je toch privacy hebt, dus je kunt heerlijk ontspannend je stropdas, je werkcolbert en je overhemd afleggen en de wind van vrijheid om je ontblote borstkas laten spelen. Je zit op je terras en je zegt tot je vrouw: "Dit is het beste dat beide werelden te bieden hebben." "Beide?" Zal ze vragen. "Ja," zeg je, "Beide. De wereld van de serene rust, het wonen met passie en de vrijheid, en die andere wereld, die van de hectiek van de stad." Ze zal zich tegen je aanvleien en jullie zullen in elkaar opgaan zoals destijds Adam en Eva op hun Heuveltjes.

Onder die Heuveltjes, waar duurzaamheid veel meer is dan een groen sausje, ligt een Romeins grafveld. Daar zijn archeologen, nu het nog kan, het concept is immers nog niet gerealiseerd, onderzoek aan het doen. Vorige week zetten onze wethouders de eerste symbolische schep in de Heuveltjes. Uiterst voorzichtig natuurlijk, je moet dode Romeinen niet tot leven wekken, dan is de pasta gaar.

Inmiddels hebbende archeologen iets blootgelegd waarvan niemand voor mogelijk hield dat het bestond. Het lijkt een duurzaam, nog geheel intact Romeins woonconcept te zijn. "Je kunt er," volgens een van de archeologen, "bij wijze van spreken zo in trekken. De huizen zijn in sommige opzichten moderner dan de onze, zo hebben ze bijvoorbeeld geen aardgasaansluiting."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie