Nieuwe humane lokale politieke partij

31 mei 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK De Kiesraadformulieren liggen ingevuld klaar bij Gerard van der Duin uit Odijk. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 meldt hij in de gemeente Bunnik de Humanistische Partij Nederland (HPN) aan.

ONDERKANT Het gaat hier om een partij die vanuit een Humanistisch perspectief naar de wereld kijkt. "Onze belangrijkste doelstelling", zo zegt Gerard van der Duin, "is om een nieuw politiek moreel streven aan te zetten. Wij staan voor een radicale vernieuwing van de democratie, waarbij wij willen dat echt iedereen mee kan doen. Zelfs SP en PvdA vergeten mensen aan de onderkant van de samenleving."

Belangrijkste thema's van deze nieuwe partij zijn armoedebestrijding en schuldhulpverlening. "Ook dat verloopt in de gemeente Bunnik bijzonder slecht." Van der Duin is jurist die de nodige boeken over deze onderwerpen op zijn naam heeft staan. Volgens de site van HPN leven in deze gemeente 5 tot 10 procent van de alleenstaanden onder de armoedegrens. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn dit 25 tot 75 gezinnen.

PARTICIPATIE De partij richt zich voornamelijk op onderwerpen uit het sociale domein, dus de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de participatiewetgeving. Gerard van der Duin is tevens druk met het oprichten van sociale coöperaties. Ook in Bunnik - maar in grote steden zoals Rotterdam en Utrecht is de noodzaak daartoe groter.

LANDELIJK De HPN doet ook in Utrecht, Maarssen en Stichtse Vecht mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Bedoeling is om via de provinciale verkiezingen - daar komt Van der Duin ook op de lijst - aan de landelijke politiek te gaan deelnemen.

Gerard van der Duin wordt ondersteund door het Humanistisch Verbond, waar hij actief lid van is. Dit is een club die landelijk 13.000 leden kent en die uit 70 afdelingen bestaat. Politieke kandidaten worden geacht lid te zijn en deze filosofie aan te hangen. In Odijk heeft Gerard van der Duin nog geen kandidaten voor een raadszetel gevonden. Kijk voor meer info op humaanlokaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie