BIJ UTRECHTSE VRIJMETSELAARSLOGE ULTRAJECTINA OP 22/5

30 april 2017 om 00:00 Nieuws

Op maandag 22 mei a.s. presenteert Prof. Dr. Ir. Kees Zoeteman bij Utrechts oudste vrijmetselaarsloge Ultrajectina een lezing met de titel "Het wezen van Gaia: de aarde en haar morele impuls". Zoeteman is bijzonder hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast doet hij onder meer onderzoek naar de optimale balans in economische, ecologische en sociaal maatschappelijke aspecten in stedelijke gebieden.

Lezingen met comparitie en rituelen vol symboliek

Avonden waarop vrijmetselaren samenkomen zijn er in twee soorten: avonden waarop ze gezamenlijk rituelen opvoeren, en avonden waarop lezingen gehouden worden. Na afloop van zo'n lezing wordt dan over het onderwerp van de avond niet gediscussieerd, maar gecompareerd: verschillende aanwezigen leggen hun mening over het onderwerp naast die van de spreker. Het doel van die werkwijze is beter naar elkaar luisteren en daardoor meer inzicht krijgen en begrip kweken, zonder de ander perse te willen overtuigen van het eigen gelijk.

Op 22 mei is er gelegenheid voor belangstellenden om een idee te krijgen hoe dat compareren bij de vrijmetselaren van Loge Ultrajectina in zijn werk gaat.

Juist vandaag van toegevoegde waarde

Bij Ultrajectina vindt men dat stijl en gedachtegoed van de vrijmetselarij veel kunnen toevoegen in de huidige maatschappij, waar standpunten vaak verharden en tegenstellingen moeilijk te overbruggen lijken. De huidige multiculturele, geïndividualiseerde en geëmancipeerde samenleving vraagt juist om reflectie. Er is meer behoefte aan een omgeving waar andersdenkenden zich veilig en gewaardeerd voelen. Een plek waar vrij gedacht kan worden, zoals de loge al sinds 1830 is.

In Utrecht

Ultrajectina (sinds 1830) is de oudste van vier loges in Utrecht. De ca. 45 leden variëren qua leeftijd van twintigers tot tachtigers en komen uit diverse delen van de stad, de provincie en zelfs daarbuiten. Daarnaast zijn er regelmatig bezoekende vrijmetselaren uit het hele land, en soms ook uit het buitenland. De vrijmetselarij is immers een wereldwijde broederschap.

Maandag 22 mei

Belangstellenden zijn van harte welkom op maandagavond 22 mei vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het logegebouw aan de Maliebaan 70A in Utrecht. Meldt u zich vooraf svp aan via secretaris.loge042@vrijmetselarij.nl. Wilt u eerst meer weten over de loge? U vindt informatie op www.ultrajectina.nl , https://www.facebook.com/ultrajectina/ en via https://twitter.com/ultrajectina

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie