Lintjesregen in gemeente Bunnik

27 april 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Zes inwoners van de gemeente Bunnik werden op woensdag 26 april tot hun verrassing persoonlijk verwelkomd in het gemeentehuis en vervolgens naar de burgemeesterskamer begeleid. Terwijl burgemeester Hans Martijn Ostendorp hen inlichtte over het werkelijke doel van hun bezoek aan het gemeentehuis, stroomde de raadszaal vol met familie en vrienden.

Margriet Hunse

Onder luid applaus namen de dames Jochems, Koops en Zeelen en de heren Bom, Knobbe en Peek en hun partners plaats aan de raadstafel. Allemaal waren ze met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. De burgemeester begon zijn toespraak met het vermelden van de smoezen waarmee de hoofdpersonen in feestelijke kleding naar het gemeentehuis waren gelokt: een foto-shoot, een subsidie-aanvraag, het afstuderen van een kleindochter, een uitje naar Rotterdam, "maar we kregen de SS Rotterdam niet in de Kromme Rijn." Twee vrienden Peek en Bom dachten dat ze kwamen omdat de ander een lintje zou krijgen, maar ze kregen er zèlf ook een.

VOORBEELDFUNCTIE Burgemeester Ostendorp ging in op de verdiensten van de zes speciale gasten. Een Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving. "Het gaat om inwoners zoals u met een voorbeeldfunctie naar anderen toe." Iedereen werd vervolgens persoonlijk toegesproken waarna de burgemeester de Koninklijke onderscheiding opspeldde. Alle gedecoreerden kregen hun onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, omdat ze zich tientallen jaren hebben ingezet voor verschillende organisaties zoals kerkgenootschappen en verenigingen. In totaal werden 8 inwoners van de gemeente Bunnik onderscheiden. Op het zelfde tijdstip werd de heer Vermeulen in Utrecht gedecoreerd door burgemeester Van Zanen, en de dag ervoor had burgemeester Ostendorp in Werkhoven mevrouw De Gier een lintje opgespeld.

ENERGIEK Na afloop werd er getrakteerd op oranje gebakjes. De kersverse gedecoreerden namen felicitaties, bloemen en zoenen in ontvangst, en feliciteerden ook elkaar. Nelly Zeelen was net als de anderen erg verrast. Ze is als gymjuf erg geliefd bij de leden van De Schans . "Ik ben zelf gezegend met een goede gezondheid. Ik wil echt iedere keer weer dat het de Schansleden lukt om overeind te komen." De energieke gymjuf is nog lang niet klaar met haar gymlessen, volgende week begint ze met wekelijkse lessen bij Humanitas. Ze hoopt haar onderscheiding langer te kunnen bewonderen dan die van echtgenoot Harry, want die werd na een paar jaar gestolen bij een inbraak. Ook Elko Knobbe is een sportief type, hij is al sinds zijn jeugd actief betrokken bij verschillende takken van watersport. Hij vond het een beetje vreemd dat zijn vrouw er op aandrong dat hij nette kleren aantrok, in plaats van zijn dagelijkse werkkleren.

NET PAK AAN Kaartvrienden Kees Bom en Joop Peek konden samen lachen om de reden waarom ze naar het gemeentehuis waren gekomen en gunden elkaar hun onderscheiding van harte. Joop Peek was een beetje geëmotioneerd. "Ik zou willen dat mijn vrouw dit mee had gemaakt." Ook hij kreeg een onverwacht kledingadvies. Lachend: "Ik dacht: waarom moet ik nou een net pak aantrekken voor Kees?" In het verleden heeft hij meerdere keren zelf in een complot gezeten om mensen met een smoes in het gemeentehuis te krijgen, en hij had helemaal niet verwacht dat het hem ook zou overkomen. Ook Kees Bom was verrast en vereerd. "Het werk doe je toch als je je geroepen voelt, en ik krijg ook altijd veel waardering. Maar dit is nog eens extra waardering." Hij hoopt er nog jaren mee door te gaan.

MIDDELPUNT VAN BELANGSTELLING Mevrouw Jochems zou een foto-shoot krijgen met 4 generaties, en belandde tot haar verrassing als eregast in het gemeentehuis. Ze verricht haar vrijwilligerswerk meestal op de achtergrond en was deze ochtend, geheel onverwacht, omringd door familie en vrienden het middelpunt van de belangstelling. Mevrouw Knoops stond midden tussen haar kinderen en 9 kleinkinderen, die allemaal in het complot zaten. "Ik zou naar het afstudeerproject van mijn kleindochter. Mijn dochter die me ophaalde moest dringend iets afgeven op het gemeentehuis. Raar hoor, als je dan opeens speciaal word verwelkomd!" Ook zij vond het een eer om een lintje te ontvangen: "Het is een extra erkenning en waardering voor het vele werk."

Vrijwilligers werk is niet vrijblijvend, daar zijn alle gedecoreerden het over eens. Nelly Zeelen: "Mensen rekenen op je. Regelmaat is belangrijk voor de mensen van De Schans, maar ook voor mijzelf." Alle zes eregasten stond na afloop een feestelijke dag te wachten met hun families.

Fotobijschrift:

Van links naar rechts: de heer Knobbe, de heer Bom, mevrouw Jochems, de heer Peek, mevrouw Knoops, mevrouw Zeelen en burgemeester Ostendorp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie