Lees & Luister: Mieke Tollenaar schrijft over het werk van zuster Theofoor

3 mei 2017 om 00:00 Achtergrond

WERKHOVEN In de voormalige priorij Gods Werkhof woonde van 1960 tot circa 1986 zuster Theofoor, geboren als Ans van Zeijst. Een bijzondere vrouw die wordt gezien als dé naoorlogse vormgeefster van katholiek Nederland. Zij woonde en werkte er in haar eigen atelier en maakte veel grafisch werk.

Ali van Vemde

Mieke Tollenaar schreef bij de verkoop van de voormalige priorij in 2016 dit boekje. Zij maakte het bij haar afscheid van Samaya, waar zij voorzitter was van Stichting Gods Werkhof. Een aantal werken van zuster Theofoor bevonden zich nog in het voormalig slotklooster. Deze werken werden door kunsthistoricus Tim Graas zorgvuldig geïnventariseerd, beschreven en gerubriceerd.

Ans van Zeijst (1906) was al een veelzijdig kunstenares voordat zij als religieuze haar gelofte aflegde. Ze ontwierp serviezen, bestek, meubilair, liturgisch vaatwerk en liturgische gewaden. Ook maakte ze diverse schilderijen en wandkleden. Ze studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, aan de kunstacademie in Den Haag en aan de kunstnijverheidsschool in Arnhem. In 1934 geeft zij gehoor aan haar religieuze roeping. Ze sluit zich aan bij de orde der Olivetanen in België en neemt de naam soeur Théophore aan. Een groot deel van haar opdrachten komt uit de katholieke hoek. In 1952 treedt ze in bij de priorij in Maarssen en neemt haar naam zuster Theofoor aan. In 1960 opent een nieuw slotklooster met de door zuster Theofoor bedachte naam Gods Werkhof in Werkhoven. Zij ontwierp de inrichting van de kapel en de overige kloosterruimten en heeft daar haar eigen atelier. Rond 1980 neemt haar creativiteit af en vervalt ze tot een toestand van toenemende verwarring en hulpbehoevendheid. Begin jaren tachtig wordt ze opgenomen in Lage Vuursche en overlijdt op 18 februari 1988.  Zij wordt begraven op het kerkhof in de tuin van Gods Werkhof en in 2000 herbegraven op de Katholieke begraafplaats in Driebergen.

Het boek geeft een mooie beschrijving van het leven van zuster Theofoor en bevat veel foto's en beschrijvingen. Kijk op www.godswerkhof.nl voor meer informatie over voormalig slotklooster Gods Werkhof.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie