Armando en MOA uit elkaar

20 april 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Via het AD is woensdag bekend gemaakt dat het Museum Oud Amelisweerd (MOA) en Armando binnen nu en 1 jaar afscheid gaan nemen van elkaar. Belangrijkste reden voor Armando is de financiële onzekerheid waarin het museum verkeert.

Het MOA beheert voor de Armando Stichting zo'n 1100 objecten (schilderijen, vazen, schalen) die in Amersfoort in depot staan. Armando trekt dit beheerscontract terug, met een opzegtermijn van 1 jaar.

MOA directeur Yvonne Ploum, die in januari nog naar Berlijn toog vanuit de behoefte aan een persoonlijk treffen met de kunstenaar, zegt dat Armando zich zorgen maakt over de financiën: "Hij is nu 87 jaar en wil het goed geregeld hebben. Wij respecteren zijn besluit en begrijpen zijn wens voor een stabiele situatie voor de collectie. We zijn op zoek naar een museum met een groter budget. Ook al vinden we het niet leuk, we zijn wel reëel - we zijn een klein museum met een klein budget. Vanuit aanvaarding proberen we dit in goede banen te leiden."

De kleinschaligheid is ook een punt voor Armando: "Het MOA in landhuis Amelisweerd is een klein museum en kan jaarlijks misschien 20 of 30 van zijn werken tonen."

Afspraak met de Armando Stichting was, om pas naar buiten te treden als er een goede oplossing was gevonden voor deze 1100 objecten. Yvonne Ploum vindt het vervelend dat het nu al publiekelijk bekend is geraakt: "We zijn op zoek naar een plek voor de collectie. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het Cobra museum in Amstelveen. Meer musea in Nederland hebben werken van Armando in hun collectie, zoals het Stedelijk Museum en het Kruller Muller museum. We zijn met meerdere partijen verantwoordelijk voor de collectie, we doen dit gezamenlijk. Wat ons onderscheidt is dat we na 20 jaar beheer van de collectie wel hét echte kenniscentrum zijn geworden."

Yvonne Ploum legt uit dat het deel dat het MOA sinds 1998 beheert voor de gemeente Amersfoort en dat bestaat uit 100 tekeningen en 50 schilderijen wel binnen hun beheer blijft: "Daarmee blijft de kern van onze collectie in tact en hier kunnen we prima mee uit de voeten. Verder kunnen we werken in bruikleen vragen bij andere musea. Dus voor het publiek verandert er niets. Onze missie blijft hetzelfde. Met het landhuis en het Chinese behang - waar we beiden goed voor zorgen - zaten we ook al in een bredere context."

Het gaat hier ook nog eens om een bezuiniging. "Het scheelt ons natuurlijk op de Begroting. We hoeven geen depot meer te huren van 400 vierkante meter en het scheelt ook uren en restauratiekosten. Ik heb het bedrag niet in beeld, maar het gaat wel om een substantieel bedrag."

Het museum krijgt steeds fantastische pers. Recent werd het nog 2e in een boek met de 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie