Groen Scholeneiland

3 april 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Bunnik Natuurlijk kwam aan de deur. Of ik wilde tekenen voor het behoud van de groene ruimte op het Scholeneiland. Ik was voorbereid op die vraag. Men had de handtekeningenactie aangekondigd in een flyer. Daar stonden teksten in als: "Wij willen van de Kersentuin een ontmoetingsplek maken met een passie voor circulair en gezond."

Een wat? Ik las het nog een keer maar het stond er echt: "Een passie voor circulair en gezond." De gemeente had, volgens de flyer, een onzalig plan dat nergens voor nodig was. Twee gebouwen moesten er verrijzen op het grote grasveld op het Scholeneiland. Een gebouw met zorgwoningen voor dementerenden en een gezondheidscentrum. Hee, dacht ik, dus de gemeente heeft ook een passie voor gezond. De verontwaardiging was groot. Waar haalt die gemeente opeens het lef vandaan om onze groene ruimte in te pikken? Nou weet ik dat er in de gemeentepolitiek nooit iets "opeens" gebeurt, dus ik verdiepte me in de zaak.

In 2010 is er een bestemmingsplan gemaakt voor het Scholeneiland. De gemeente had daarin 2 gebouwen getekend, een voor dementerenden en een voor sociale huurwoningen. De buurt tekende bezwaar aan, tot op het hoogste niveau, de Raad Van State, aan toe. Het bezwaar werd afgewezen en het bestemmingsplan werd vastgesteld. Een aantal buurtbewoners kreeg zogenaamde planschade, een klein bedrag als tegemoetkoming voor een eventuele waardevermindering van hun huis.

Vervolgens gebeurde er een tijd niets in de grote open ruimte, de woningbouwcoöperaties die zouden gaan bouwen trokken zich terug. Ouders en buurtgenoten dachten toen: Als die open ruimte daar maar ligt te liggen, kunnen we er misschien iets leuks mee doen. Dat vond de gemeente goed, op voorwaarde dat dat leuks weer weggehaald zou worden als men zou gaan bouwen.

Zo ver is het nu bijna. De sociale huurwoningen zijn inmiddels van de baan en op de plaats waar die zouden komen, komt nu een gezondheidscentrum, daar heeft de Raad na onderzoek mee ingestemd, daar is blijkbaar behoefte aan.

Maar ook dat gezondheidscentrum past in het goedgekeurde bestemmingsplan.

Dat had in de flyer van Bunnik Natuurlijk moeten staan, maar daar scoor je geen handtekeningen van bezorgde burgers mee. En laat nou ook nog een aantal van die buurtbewoners, die destijds planschade hebben gekregen, mede-initiatiefnemers van Bunnik Natuurlijk zijn. Zij weten precies hoe de vork in de steel zit! Bovendien, wethouder Erika Spil is met alle betrokkenen, ook met Bunnik Natuurlijk, in gesprek, om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de bezwaren. Dus toen men aan de deur kwam met de vraag om te tekenen voor het behoud van groen zei ik: "Nee, ik doe het niet.

En vertel voortaan aan iedereen die je om een handtekening vraagt de hele waarheid. En nu ga ik wandelen langs het Jaagpad, over groen gesproken."

Reageren op deze column? bijlo@groentje.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie