Lovende woorden voor vertrekkende Heijmerink

5 april 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK Tijdens de raadsvergadering van 30 maart heeft de gemeenteraad afscheid genomen van Paul Heijmerink, die stopt na 11 jaar fractievoorzitterschap voor Perspectief 21. De tribune was afgeladen vol, ook met zijn familie. Paul Heijmerink luisterde enigszins verlegen naar de diverse speeches met veel lovende woorden. Heijmerink besteedde 2,5 dag per week aan de politiek, dus bij hem leeft er ook blijdschap over een nieuwe levensfase met meer vrijheid.

KOERS Arie Viskil, die Heijmerink als fractievoorzitter opvolgt, kreeg als eerste het woord. Omdat hij Paul kent als enthousiast zeiler, gebruikte Viskil een zeilmetafoor: "Elf jaar lang heb je het roer recht gehouden, met de blik naar voren. Dat zijn twee essentiële zaken bij zowel zeilen als politiek - nodig om de juiste koers te houden. Je kwam bij P21 aan boord om je idealen te realiseren en je hebt veel bereikt. Met name hoe je je in het Saltodossier hebt vastgebeten is zeer bewonderenswaardig. Hartelijk dank voor je tomeloze enthousiasme en dossierkennis."

GEZAG Vanuit de coalitie noemde Hein Hoitink (Liberalen) de vertrekkende fractievoorzitter een "bevlogen politicus met veel ideeën en een begenadigd spreker, niet bang voor duidelijke taal. Je bent een scherpe debater, die sprak met overtuiging en gezag. Een echte volksvertegenwoordiger en bovenal een aardige vent."

Leny Visser (CDA) noemde Paul een betrokken politicus en roemde zijn creativiteit: "Je maakte zelfs tekeningen van kruisingen en viaducten, tot in detail uitgewerkt. Ik dank je voor je inzet."

DOCHTER Als grote verrassing stapte zijn dochter Tessa naar de microfoon. Met de nodige humor memoreerde Tessa hoe zij als familie in het raadswerk zijn meegesleurd. Al was het maar vanwege de uitvoerige discussies aan tafel. Ook kon het soms lang duren voordat hij van een boodschap thuis was - dan had iemand hem op straat aangesproken over een politieke kwestie.

INVLOED Plaatsvervangend raadsvoorzitter Jan Buzepol dankte Paul ook namens burgemeester Ostendorp: "Je bent vriendelijk, voor rede vatbaar en houdt altijd aandacht voor mensen die het minder goed hebben. Soms wist je de gehele raad mee te krijgen - zoals bij het omleggen van de N229. Ook bij Salto was jouw invloed op de raad heel groot. Dank voor je tomeloze inzet."

APPLAUS Na de ontvangst van een grote bos bloemen en een pennenset als afscheidscadeau nam Paul Heijmerink zelf het woord: "Ik word er een beetje verlegen van. Tot op het laatst heb ik me verantwoordelijk gevoeld voor het raadswerk. En ik deed het inderdaad met enthousiasme. Ik ben wel het type van: als je iets doet, doe het dan goed. We hebben in deze zaal een ideeënstrijd gevoerd, zonder dat het persoonlijk werd ervaren. Dat is prettig. We mogen gelukkig zijn met onze democratie - die is van onschatbare waarde. Ik wens jullie het beste toe bij het voortzetten van dit mooie werk." Toen Paul Heijmerink zijn naambordje oppakte en op de tribune plaatsnam, volgde er een lang en luid applaus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie