Mega-goede stal

28 maart 2017 om 00:00 Sport

BUNNIK Melkveehouderij Van der Grift houdt op zaterdag 8 april open dag, voor iedereen die nieuwsgierig is naar het boerenbedrijf. Vorig najaar bouwde Pieter van der Grift een nieuwe stal voor 115 melkkoeien, met een melkrobot. Daarmee is het bedrijf klaar voor de toekomst.

Agnes Corbeij

Bij de bouw van de stal is veel rekening gehouden met het dierenwelzijn. De koeien liggen op matrassen en lopen op rubber, niet op beton. Ook is er meer ruimte voor de dieren om te liggen en te lopen. De stal is nog niet vol, er is ruimte voor groei. Doordat gemolken wordt met een melkrobot, kunnen de dieren zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze gemolken worden.

Van der Grift is trots op zijn bedrijf en laat dat graag zien. "Mensen mogen gerust langskomen met kritiek op megastallen. Officieel is dit geen megastal, maar als er nog zo'n stal naast zou komen, is het dat wel. Maar ook in dat geval zijn de koeien rustig en tevreden. De dieren hebben de ruimte en we houden veel rekening met het dierenwelzijn."

Ook is aandacht voor energiereductie. "We hebben ledverlichting en hebben de wens om in de toekomst zonnepanelen op het dak te leggen. Daar is rekening mee gehouden bij de bouw van deze stal." Van der Grift organiseert de open dag juist nu, omdat de koeien kort erna naar buiten zullen gaan en minder in de stal komen.

Tijdens de open dag komt Jos van 't Hoenderdal - een neef van Pieter - om Bunniks sap te verkopen. Ook verzorgt huifkar verhuur Xantos voor huifkartochten en is er een springkussen en is melkfabriek Campina aanwezig met zuivelproducten en kleurplaten. Op het bedrijf worden rondleidingen gegeven met uitleg over de robot. Op aanwezige landbouwmachines staat beschreven waar ze voor dienen.

Het bedrijf is te vinden op de Rijsbruggerweg 4, tussen Bunnik en Houten. Iedereen is welkom van 10.00 tot 15.00 uur. Een dag ervoor, op 7 april, is het bedrijf geopend voor zakelijke relaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie