BeeDeal Kromme Rijn getekend

29 maart 2017 om 00:00 Nieuws

REGIO Verschillende partijen tekenden afgelopen donderdag bij Hofstede De Beug in Odijk een overeenkomst genaamd 'Bee Deal Kromme Rijn'. Een aantal veehouders, fruittelers, het waterschap, de natuurvereniging en Stuurgroep Kromme Rijnlandschap gaan zich inzetten om de leefomgeving voor de bij te verbeteren.

Agnes Corbeij

Bijen zijn als bestuivers cruciaal in onze voedselvoorziening en tuinen, maar ze hebben het moeilijk. Wethouder Erika Spil van gemeente Bunnik en tevens voorzitter van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap: "De samenwerking heeft als doel dat er meer voedselaanbod en nestgelegenheid voor bijen komt."

BLOEMEN Veehouders gaan bijvoorbeeld delen van hun land of erf inzaaien met een bloemenmengsel. Gemeenten, vertegenwoordigd in de Stuurgroep, zetten zich in om bermen aantrekkelijk te maken voor de bij. Het waterschap kan dit doen op de dijk. Ook kunnen bijenhotels opgehangen worden, en hagen en houtsingels aangeplant.

Ted van den Bergh, directeur van Stichting Triodos Foundation, was ook aanwezig. De stichting levert een bijdrage aan Bee Deals. "Wilde bijen hebben geen grote actieradius. Als er in een straal van 500 meter geen bloemen meer zijn, sterven ze gewoon uit." Daarom is het van belang om overal bloemen te planten, niet ver van elkaar. "En dan ook nog verschillende bloemen, zodat er ook in het najaar nog iets bloeit."

ROLLEN Het balletje van de Bee Deal kwam aan het rollen toen melkveehouder Jeroen van Wijk uit Odijk via de Youth Food Movement in contact kwam met Elisa de Lijster van het CLM Onderzoek & Advies. CLM heeft veel ervaring met het opzetten van Bee Deals. Jeroen van Wijk: "Behalve dat het goed is voor de bijen, geeft het je erf een goede uitstraling en gaat het uitspoeling tegen."

Ook particulieren kunnen veel doen om het leefgebied van de bij te optimaliseren. Kijk op www.beedeals.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie