Das houdt snelweg niet tegen

29 maart 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK De das die gevonden werd op landgoed Amelisweerd zal de verbreding van de A27 niet tegenhouden, waarschijnlijk niet eens vertragen. Dat blijkt uit informatie van Das & Boom, een stichting die de das landelijk beschermt en advies geeft over de meest uiteenlopende zaken die met dassen te maken hebben.

Agnes Corbeij

Vorige week werd bekend dat Rijkswaterstaat een expert zou gaan in inhuren om uit te zoeken waar de dassen precies zitten. De das is een beschermde diersoort en de vondst van een burcht zou gevolgen kunnen hebben voor de verbreding van de A27.

In de Wet Natuurbescherming, die inging op 1 januari 2017, staat dat het verboden is om de vaste voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van beschermde dieren, opzettelijk te beschadigen of te vernielen. Er bestaan echter ontheffingen voor deze regel. Een van de redenen om een ontheffing te verlenen, is een 'groot openbaar belang', van sociale of economische aard. In vergelijkbare zaken werd een ontheffing verleend.

BEKEND Das&Boom adviseert overheden, bedrijven, adviesbureaus en particulieren. Rijkswaterstaat heeft al contact opgenomen met Das & Boom over deze zaak. Bert Hesse van Das & Boom: "De dassenburcht is bekend, maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt."

Een vergelijkbare zaak speelde bij de aanleg van de verlengde A73 aan de oostoever van de Maas. Hesse: "We hebben jaren gestreden voor een variant op de West oever, maar uiteindelijk heeft de Tweede Kamer op het nippertje gestemd voor de oostelijke variant, waarbij economische motieven dus de doorslag gaven. De weg loopt dwars door streng beschermde natuurgebieden."

VERPLAATSEN In dergelijke gevallen wordt Das & Boom ingezet om de burcht te verplaatsen. Hesse: "De burcht wordt dan ingerasterd. De dassen worden vervolgens gevangen en uitgezet op een alternatieve locatie in een kunstburcht. Die kunstburcht ligt bij voorkeur in het bestaande territorium van de familie. De uitzetlocatie  locatie is ook ingerasterd, zodat de dassen ongeveer drie maanden kunnen wennen aan hun nieuwe plek."

Hesse denkt niet dat de das invloed gaat hebben op de plannen. "De dassenburcht gaat de verbreding van de A27 dus hoogst waarschijnlijk niet tegenhouden en omdat het in dit geval tijdig is gemeld zou het ook niet vertragend hoeven werken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie