Mozarts opera Idomeneo bij CineMec

17 maart 2017 om 00:00 Nieuws

The Metropolitan Opera New York brengt op zaterdag 25 maart één van Mozarts eerste grote opera's naar het doek van CineMec. Prachtige aria's en ensembles sieren Idomeneo, het meesterwerk dat Mozart in 1781 schreef. In deze geliefde voorstelling worden de rollen vertolkt door onder meer sopraan Nadine Sierra en tenor Matthew Polenzani. U ziet deze productie van Jean-Pierre Ponnelle via een live verbinding vanuit New York. Op zondag 26 maart wordt Idomeneo bij CineMec op het doek herhaald.

Sprookjesopera vanuit New York

Van de grote Mozartopera's wordt Idomeneo het minst vaak uitgevoerd. De laatste decennia is deze wel aan een inhaalslag begonnen. Zo heeft ook The Metropolitan Opera dit meesterwerk herontdekt, hetgeen volkomen terecht is. In het grote epos over de ongelukkige mythische koning van Kreta speelt Wolfgang Amadeus Mozart sterke troeven uit. Zijn briljante aria's en ensembles en de indrukwekkende, grootschalige koren, behoren misschien wel tot de mooiste uit zijn veelzijdige oeuvre. In deze productie van de overleden regisseur Jean-Pierre Ponnelle vertolkt de beroemde tenor Matthew Polenzani, die eerder schitterde in De Parelvisser, de titelrol. Elza van den Heever tekent voor de vurige partij van Elettra. Haar vocale tegenpool Ilia wordt vertolkt door de Amerikaanse sopraan Nadine Sierra.

Onstaansgeschiedenis

Dankzij goed bewaarde bronnen weten we het een en ander over de ontstaansgeschiedenis van deze opera. Het is 1780 als Mozart in München woont, terwijl zijn voornaamste klankbord en adviseur, vader Leopold, in Salzburg blijft. Mozart heeft nog al wat te stellen met zijn tekstdichter en bericht daarover uitgebreid in brieven aan zijn vader. Het leest heel verhelderend, zeker als het gaat om Mozarts inzicht in theaterpraktijken. Het wordt duidelijk dat de componist een stevige greep houdt op het creatieve proces. Het resultaat mag er zijn!

De schoonheid van opera

Beleef één van Mozarts rijkste opera's op het doek van CineMec. In de pauzes krijgt u interessante interviews en achtergrondinformatie voorgeschoteld en op zondagmiddag wordt een inleiding verzorgd door een opera-kenner. Een operavoorstelling bij CineMec is inclusief een drankje en hapje na afloop.

Waar & wanneer

CineMec Ede, Utrecht, Nijmegen: za 25 maart (live) 17.45 uur & zo 26 maart 13.00 uur

Duur : +/- 260 min.

Tickets: za € 32,50, zo € 27,50 p.p. inclusief drankje.

Info & tickets: www.cinemec.nl/events/opera-idomeneo-mozart/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie