National Theatre's Amadeus bij CineMec

6 maart 2017 om 00:00 Nieuws

The National Theatre uit Londen is terug met fenomenaal Engels toneel. Op dinsdag 14 maart vertoont CineMec de liveregistratie van Amadeus op het grote doek. Amadeus vertelt het intrigerende verhaal van een van de beroemdste componisten aller tijden: Wolfgang Amadeus Mozart. De hoofdrollen worden vertolkt door Adam Gillen (Mozart) en Lucian Msamati (Salieri). Deze voorstelling is Engels gesproken, Engels ondertiteld en éénmalig bij CineMec te zien.

Amadeus, het iconische toneelstuk van Peter Shaffer beleefde zijn première in 1979, waarna het meerdere Olivier's en Tony Awards won. In 1984 werd het stuk bewerkt naar de film die een aantal Oscars in de wacht sleepte. De nieuwe productie van het National Theatre is geregisseerd door Michael Longhurst (The Winter's Tale, The World of Extreme Happiness). Hierin vervult Lucian Msamati (Game of Thrones, Electra) de rol van de jaloerse componist Salieri en Adam Gillen (National Theatre's The Five Wives of Maurice Pinder) vertolkt de rol van het muzikale genie Mozart.

Het verhaal

Wolfgang Amadeus Mozart, een jong wonderkind, arriveert in Wenen, de muziekhoofdstad van de wereld. Hij is vastberaden om een verpletterende indruk achter te laten. De Italiaanse hofcomponist Antonio Salieri mist de gave om van nature briljante composities te maken. Als hij de briljante Mozart ontmoet, begrijpt hij niet waarom God voor hem koos als Zijn instrument. Salieri's jaloezie kent geen grenzen en hij besluit wraak te nemen op God én Mozart.

Lovende recensies

De Engelse pers komt met lovende recensies over Amadeus. Daily Telegraph beoordeelt het stuk met vijf sterren en noemt het "een perfecte productie. Amadeus is fris, vitaal en creatief." Independent omschrijft het toneelstuk als "een zinderende, fantasierijke herleving van het origineel uit 1979. Adam Gillen geeft een ontroerende vertolking van Mozart." Time Out schrijft: "Geweldig en episch. Een verbazingwekkend goed stuk."

Waar & wanneer

CineMec Ede, Utrecht en Nijmegen: di 14 maart 19.30 uur

Duur: 180 min.

Tickets: € 15,00 p.p. incl. drankje

Taal: Engels gesproken, Engels ondertiteld

Info & tickets: www.cinemec.nl/events/toneel-amadeus/

Meer cultuur

Naast grote blockbusters en arthousefilms haalt CineMec ook op andere wijze de wereld in huis. Ballet vanuit het Bolshoi Theater in Moskou, Opera vanuit The Metropolitan Opera in New York en Engels toneel vanuit the National Theatre in Londen. Ook vertoont CineMec kunstexposities en muziek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie