Klare taal

27 februari 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Afgelopen donderdag was ik even bij de voedselbank in Zeist om mijn zoon te herenigen met zijn schoolklas. In het kader van het project Betrokken Kinderen bezochten zij onder meer de blindenschool Bartiméus, de voedselbank en Handje Helpen om te communiceren met mensen die ze doorgaans niet snel tegenkomen. De klasgenoten waren snel gevonden en mijn zoon werd opgenomen in de dynamiek van een klas op pad; lachen, schreeuwen en rondrennen.

"Het was kapot-saai!", antwoordt de jongen later op de dag als ik vraag hoe het was. "Maar het was geen school, toch?" probeer ik nog, "en het klonk alsof jullie dikke pret hadden." "Dikke pret? Kom jij uit het stenen tijdperk, pap? Dat kan dus echt niet meer. Beter je zegt; het was 'kapot-lachen', maar dat was het dus écht niet." Ik wil nog antwoorden, maar hij hangt alweer met zijn kop in een scherm. Hij is namelijk wel heel geïnteresseerd in filmpjes over 18+ games - onbereikbaar dus.

Ik geef me niet gewonnen en doe een 'duimpieee', met lange 'ie', als teken dat het leuk is. Hij kijkt nog even op, schudt nee en zwijgt verder in alle talen. Het is soms lastig om de kinderen te bereiken. Ze staan voortdurend in contact met vrienden en als ze wel even tijd voor je hebben, lijken ze een compleet andere taal te spreken. "Dat is geen echte cola, pap, dat is 'skeere' cola, drink die zelf maar op!' "Je probeert het wel, maar je bent echt 'legend' in skiën, pa." Het is 'kapot-lachen' om eigen 'pranks', huiswerk is 'ziek-veel', met vrienden is het 'chill' en het draait allemaal om 'stacks', geld. Iets vragen doen ze met korte commando's.

Het project Betrokken Kinderen voor kinderen van groep 7 en 8 van Bunnikse basisscholen gaat om maatschappelijke bewustwording. Verdiepen in anderen en verder kijken dan je neus lang is. Een waardevol kijkje achter de schermen, zou je denken. Maar betrokken communiceren, dat doen ze in hun eigen taal en alleen met hun 'matties'. Een zinnig gesprek voeren met mensen die ze normaal niet tegenkomen (of met hun ouders), daar talen ze nog niet naar…

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie