BuurtWhatsApp-groep werkt

15 februari 2017 om 00:00 Nieuws

ODIJK Binnen een week stampten Claudia van Dijk en Nathalie van den Enden een BuurtWhatsApp-groep uit de grond, om in hun buurt in Odijk verdachte situaties te kunnen signaleren en elkaar daarvoor te waarschuwen. Claudia en Nathalie raden elke wijk aan om een degelijke groep te starten. "Het is een uurtje werk en verhoogt je gevoel van veiligheid." Het is de 17e groep in de gemeente Bunnik.

Agnes Corbeij

De WhatsApp-groep van Nathalie en Claudia is gericht op de Fluitekruid, Penningkruid, Speenkruid en Perzikkruid. Claudia: "Ik had er vorig jaar al eens over gehoord en sprak er af en toe over met buren. We hebben goede sociale controle in de wijk. Zo'n groep kan daarbij helpen."

BRIEF Begin januari kwam het onderwerp weer ter sprake.  "Toen hebben Nathalie en ik besloten het maar gewoon te doen." Claudia sprak met Ivar de Gier van de gemeente en wijkagent Pascal Tatuhey en samen stelden ze een brief op voor buurtbewoners. In de brief stond onder meer: "Met de BuurtWhatsApp zorgen we voor meer ogen en oren op straat. Door verdachte situaties te melden in de Appgroep, wordt de buurt snel gewaarschuwd."

In de brief stonden ook huisregels. Een van die regels is dat men bij verdachte situaties eerst 112 belt en dan pas de WhatsApp-groep gebruikt. Ook mogen leden geen eigen rechter gaan spelen en mag de groep niet gebruik worden voor onderling contact. Claudia: "Sinds de oprichting is één bericht rondgestuurd. Er waren gekleurde stippen gevonden, vaak een teken van inbrekers onderling."

BURGERS Ivar de Gier van de gemeente Bunnik heeft verschillende BuurtWhatsApp-groepen begeleid bij de opstart. "Dit idee komt vanuit de burgers zelf en niet uit de koker van een ambtenaar die vanuit zijn functie denkt te weten wat goed is voor diezelfde burgers."

De Gier geeft aan dat deze groepen zeker effect hebben. "Eind vorig jaar werd er een persoon vermist. Er werd een signalement verspreid via burgernet, dat werd opgepikt door een WhatsApp-groep en doorgeappt. Uiteindelijk werd daardoor de persoon gevonden." Uit landelijk onderzoek blijkt dat in buurten met deze WhatsApp groepen het aantal inbraken met 50 tot 70 procent daalt.

UURTJE WERK Het oprichten van zo'n BuurtWhatsApp-groep kost niet veel tijd. Nathalie: "Het was alles bij elkaar echt een uurtje werk. Stelt niets voor." Inmiddels zijn 76 van de ongeveer 200 huishoudens aangesloten bij de WhatsApp-groep. "Ze zitten verdeeld over de hele wijk. Toch hopen we dat er nog meer mensen zich aanmelden."

Dat kan door naam, adres en telefoonnummer te appen naar Claudia (06-21695219) of Nathalie (06-15640042). Claudia en Nathalie hopen dat meer mensen in andere wijken hetzelfde gaan doen. "We hopen natuurlijk op een groot bord bij de entree van het dorp waarop staat dat heel Odijk gebruik maakt van WhatsApp-buurtpreventie. Hoe gaaf zou dat zijn!"

Mensen die een nieuwe groep willen starten, kunnen Ivar de Gier bellen op 030-6594886 of mailen: i.degier@bunnik.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie