Cecile aan de Stegge werd geridderd

8 februari 2017 om 00:00 Nieuws

ZEIST/BUNNIK Cecile aan de Stegge uit Bunnik werd vorige week vrijdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Zeist, Koos Janssen, speldde de versierselen op. De uitreiking vond plaats voorafgaand aan de boekpresentatie 'Vergeten Slachtoffers' in de Maria Christina Kerk in Den Dolder.

Aan de Stegge kreeg deze onderscheiding voor haar onvermoeibare inzet voor de ontwikkeling, emancipatie en ontplooiing van het beroep verpleegkundige in het algemeen. En in het bijzonder voor van haar onderzoek naar de situatie op de Willem Arntsz Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als wetenschappelijk onderzoeker heeft Aan de Stegge samen met Marco Gietema in opdracht van Altrecht en Reinaerde grondige research gedaan naar het lot van psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Willem Arntsz Hoeve in  Den Dolder verbleven. Vele van hen zijn anoniem en onder erbarmelijke omstandigheden gestorven, ten gevolge van verwaarlozing.

De bevindingen van dit onderzoek zijn in het boek Vergeten Slachtoffers opgenomen dat vorige week is uitgebracht door uitgeverij Boom. Tevens heeft Aan de Stegge een zeer groot aandeel gehad in de totstandkoming van het totale onderzoekstraject waarbij congressen zijn georganiseerd. Dit alles om de tot nog toe onderbelichte tragische positie van patiënten in de oorlog bekend te maken.

Naast deze activiteiten staat dr. Aan de Stegge bekend om haar publicaties en onvermoeibare inzet voor de ontwikkeling, emancipatie en ontplooiing van het beroep verpleegkundige. Voorbeelden daarvan zijn begeleiding van studenten, lid adviescommissie Dwang en Drang van GGZ, secretaris Centraal Orgaan Opleidingen Verpleegkunde, lid Evaluatiecommissie wet Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen en voorzitter Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie