Slagroom

8 februari 2017 om 00:00 Voorpagina

ODIJK Op verschillende plekken in de gemeente worden de laatste maanden patronen gevonden van slagroomspuitapparaten. Jongeren gebruiken het lachgas uit de patronen in combinatie met ballonnen om high van te worden. Wijkagent Pascal Tatuhey geeft aan dat het een trend is. "Het is niet nieuw, maar het laatste jaar komen we ze meer tegen dan voorheen."

Agnes Corbeij

De lege patronen worden door kinderen gevonden in speeltuinen, of bij de voetbalkooi naast het gemeentehuis bijvoorbeeld. Tatuhey: "De jeugd laat ze liggen op de plekken waar zij zich ophouden. Bij de hangplekken dus." Het eenmalig gebruik van lachgas is niet direct schadelijk, het geeft een gevoel van euforie, zo zegt het Trimobos instituut.Op de lange termijn kunnen schadelijke effecten optreden, zoals neurologische problemen en verlaagde vruchtbaarheid. Lichamelijk verslavend is het niet. De patronen zijn goedkoop en simpel te verkrijgen.

Het vinden van de lege patronen door kleine kinderen is geen groter probleem dan het vinden van lege blikjes of chips zakken. Het enige wat een probleem op zou kunnen leveren is als jongeren kleine kinderen een volle ballon aanbieden. Maar voor zover bekend, is dat niet voorgekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie