60 iepen gekapt, 150 aangeplant

1 februari 2017 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Boom Totaalzorg begon dinsdag met het kappen van 60 iepen langs de Achterdijk in Bunnik. Deze bomen zijn besmet met de iepenziekte. Vorig jaar werden ook al 40 iepen gekapt om die reden. Direct na de kap worden 150 nieuwe bomen aangeplant, om de bomenrij te herstellen.

Agnes Corbeij

De twee rijen iepen vormen een fraai landschappelijk element, maar hebben ook ecologische waarde. Zo zijn deze bomenrijen een belangrijke gidslijn en navigatieroute voor vleermuizen, een beschermde diersoort op basis van de Flora- en Faunawet. Een groot aantal van deze bomen is echter aangetast door de iepenziekte, die in verschillende landen in Europa oprukt.

VEILIGHEID De gemeente is bang dat de bomen takken gaan laten vallen om zelfs helemaal omvallen. Om de veiligheid van weggebruikers te blijven garanderen, worden de zieke bomen gekapt. Het hout van de bomen wordt vernietigd, om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Omdat er nu flinke ruimten zijn ontstaan in de bomenrijen langs de Achterdijk, worden ook 150 nieuwe bomen geplant. Op die manier is de vliegroute van de vleermuizen hersteld voordat zij uit hun winterslaap ontwaken.

AANSLAAN Jilbert Jellema, van Boom Totaalzorg: "Omdat er nu flink wat ruimte is ontstaan, kunnen we ook goed herplanten. De nieuwe aanplant heeft dan even de ruimte om goed aan te slaan. Het worden wel weer iepen, maar een andere soort. Die is gekweekt om beter resistent te zijn tegen deze ziekte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie